úterý 21. září 2021

Svatý nový mučedník Athanasios, Kouloukiotis (†1774)

památka 8. / 21. září

Nový mučedník Athanasios, pocházel z vesnice Kouloukia, poblíž města Soluň (Κουλουκιά - Kouloukia, dnešní Chalastra - Χαλάστρα). Jeho rodiče, byly vážení, movití a zbožní lidé.

Matka se jmenovala Loulouda a otec Polychrous, který byl i starostou vesnice. Athanasios, se nejprve naučil školským základům ve své vesnici, poté byl poslán do Soluně, do známé řecké školy Ellinomusion, kde byl ředitelem a také učitelem ctih. Athanasios Parosský (†1813). Mladý Athanasios, se projevil jako talentovaný a pilný žák.

Ve studiu pak pokračoval, na Svaté hoře Athos ve škole Athoniada, kde tehdy bylo mezi učiteli, několik významných osobností, například Panaiotis Palama († 1802), či Eugenios Voulgaris († 1806).

Poté odjel do Konstantinopole, kde se seznámil s právě rukopoloženým Antiochijským patriarchou Filimonosem. Po dobu dvou let, pak Athanasios doprovázel patriarchu a pobýval i v Damašku. Odtud se znovu vrátil na Svatou horu Athos a poté se navrátil domů do Kouloukie.

V Kouloukii, se nacházela obecná konírna, kde se scházeli lidé z různých míst země. Tam mezi nimi často pobýval i Athanasios.

Jednoho dne Athanasios, který se uměl dobře mluvit turecky i arabsky, vedl rozhovor s několika muslimy z jeho vesnice. Při diskusi o některých náboženských otázkách Athanasios uvedl, že víra muslimů byla založena na slovech „Bůh je jeden a Muhammad je jeho prorok“.

Přítomný emír, který tato jeho slova slyšel. Okamžitě využil toho co Athanasios řekl a trval na tom, že Athanasios tímto vyznal muslimskou víru a přijal tak i islám. Athanasios to samozřejmě rázně popřel. Emír si však trval na svém.

Emír dal hned přikázat majiteli konírny, aby Athanasiosovi nedovolil nikam odejít a on sám odjel do Soluně, kde tureckému soudci oznámil, že Athanasios, který vyznal před lidmi islám, se zřekl své víry a přešel k Pravoslavné víře křesťanské.

Když si soudce poslechl tuto pomluvu emíra, vyžádal si, aby byl k němu předveden Athanasios. Ten, když stanul před soudcem, mu zcela upřímně řekl, že se nikdy nezřekl své křesťanské víry, nikdy to dělat ani nechtěl. Islám nepřijal a tak se ho nikdy, ani zříci ve prospěch křesťanství nemohl. Soudce, jeho slova přesvědčila a učinil spravedlivé rozhodnutí, ve kterém řekl, že slovní výklad a objasnění slov z Koránu, nečiní Athanasia věřícím a stoupencem islámu.

S tímto soudcovým rozhodnutím, však nesouhlasil emír a trval na tom, že Athanasios, se takto svým činem vysmívá islámu, činí přestoupení a velký hřích. Soudce těmto slovům ustoupil a požádal Athanasiose, aby nakonec tedy přiznal, že přijal islám. To Athanasios znovu odmítl a poté, byl hned uvězněn. Soudce doufal, že mladíka vězení přesvědčí. Ve vězení mu bylo znovu vyhrožováno a byl tam také mučen.

Mezitím, pak začal emír všude šířit pomluvu, že Athanasios nakonec zradil svou křesťanskou víru. Tato lživá slova, se dostala i k uším jeho otce. Otec uvěřil těmto slovům, a třebaže měl možnost, s pomocí svého majetku, své autority i známostí, Turky uplatit a zachránit svého syna, neudělal to.

Soudce, se pak dal Athanasia znovu předvolat, znovu se ho snažil přesvědčit, aby přijal muslimskou víru a takto, aby si zachránil svůj život. Athanasios, však byl ve svém přesvědčení a víře neústupný. Když to soudce viděl, vynesl rozsudek o jeho popravě.

A tak byl mladý Athanasios, kterému bylo tehdy dvacet pět let, oběšen na místě zvané Agia Paraskevi. Zde jej pak také blízko chrámu svaté Paraskevy, pohřbili místní věřící. Smrt mučedníka, přijal svatý Athanasios 8. / 21. září roku 1774, v tento den se i připomíná jeho památka.

Na místě jeho umučení a také v domovině svatého, byly postaveny chrámy na památku tohoto svatého nového mučedníka.

Službu, prosebný kánon a akathist, zasvěcené tomuto světci, napsal a sestavil mnich Gerasimos Mikrojannanitis (μοναχός Γερσιμος Μικραϒιανναντης †1991).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.