pátek 24. září 2021

 Ctihodný Jan Prislopský († 1605)

památka. 13. / 26. září

Ctihodný Jan Prislopský, se narodil ve vesnici Silvașu de Sus v ținutu Hațeg (Ținut byl správní útvar první úrovně platný v Moldavském knížectví a Rumunském království), v druhé polovině XV. století, nebo v první polovině XVI. století (neexistují přesné prameny). Protože si nepřál oženit, ale svůj život zasvětit modlitbě Bohu, vstoupil do nedalekého monastýru svatého Jana Bohoslova v Prislopu (kdysi mužský, dnes ženský monastýr, počátek tohoto monastýru, který byl založen ctihodným Nikodémem Tismanským (†1406), se datuje do XIII. století a je jedním z nejvýznamnějších rumunských pravoslavných duchovních center v Transylvánii), kde přijal mnišský postřih.

Za nějaký čas, však zatoužil, po životě v pustině, v úplné tichosti, v duchovním zápase poustevníka a tak hledal opuštěné místo bez lidí. Našel takové místo v jedné jeskyni, kterou si sám vykopal, přibližně pět set metrů od monastýru, blízko řeky. Zde se oddal půstu, modlitbě, bdění, odříkání se všeho světského a neustálému pamatování na Boha. V této jeskyni, pak světec strávil zbytek svých dnů v neustálém duchovním zápase a zde také zesnul v Pánu.

Podle tradice, když zbožný Jan jednou kopal okno ve své skalní cele, byl neúmyslně zabit šípem jednoho ze dvou lovců, kteří, aniž by věděli, že v hustém lese někdo žije, vystřelili jeho směrem, protože si mysleli, že tam se nachází lesní zvíře.

Příbuzní otce Jana, kteří ho měli pro moudré duchovní rady ve velké úctě, už za jeho života, jeho tělo vzali a pohřbili v chrámu, v jeho rodné vesnici.

Na jeho přímluvy, se začaly dít mnohé zázraky a mezi věřícími se rozšířila velká úcta k němu, jako ke svatému.

Pro svůj zbožný způsob života se stal známým po celém Valašsku, odkud potom přišlo několik mnichů, kteří požádali příbuzné o tělo svatého, aby ho s poctami pohřbili v jednoho z místních monastýrů. Tato tradice je známá od druhé poloviny 18. století z kroniky „Pláč svatého monastýru Silvașu de Sus z eparchie Haţeg z Prislopu“, napsané ve verších jeromonachem Efrémem.

Do zástupu svatých monastýru Prislop, byl ctihodný otec Jan, připočten Rumunskou Pravoslavnou Církví, roku 1992.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.