čtvrtek 31. prosince 2020

Ctihodná Samthann (Samantha) 

igumenie z Clonbroney († 739)

památka 18. / 31. prosince

 

Ctihodná Samtahnn, se narodila ve druhé polovině VII. století v provincii Ulster (irsky cúige Uladh), na severovýchodě Irska. Podle tradice, byla svatá vzdálenou příbuznou svt. Patrika, apoštola a osvětitele Irů (†461; památka 17. / 30. března), který žil 200 let před ní. Její otec se jmenoval Diamramus a matka Kolumba.

Byla dána na výchovu místnímu králi Cridanu, ten, když dívka vyrostla, našel pro ni důstojného a bohatého ženicha. Samathann, si však nepřála provdat, jejím přáním bylo žít v čistotě, modlitbě a službě Bohu. Král Cridan, však toto její rozhodnutí nebral vážně a začal připravovat vše potřebné k svatbě. Během noci před samotnou svatbou, se však stalo, že ženich Samthanny, byl probuzen jasným paprskem nepozemského světla, který se probil střechou zámku. Rozhodl se vstát a podívat se na onu podivuhodnou záři. Šel za paprskem, až došel ke dveřím pokoje, ve kterém spala svatá Samthann, spolu s královskými dcerami. Tam potom spatřil, jak tento paprsek světla spočinul na svaté panně a osvítil její tvář svým nepozemským světlem. Ženich naplněný zbožnou úctou a bázní Boží, v tomto uviděl znamení Boží vůle. Tehdy se on i král společně, dohodli dovolit Samthanně, aby svůj život zasvětila službě pravému ženichu – Kristu.

Svatá přijala mnišský postřih a nějaký čas žila a učila se duchovnímu životu, v jednom z monastýrů v irském hrabství Tyrone (Contae Tír Eoghain) anebo v hrabství Donegal (Contae Dhún na nGall). V jednom z těchto monastýrů byla představenou svatá Cognat. Časem ctihodná panna odešla do monastýru v Clonbroney (Clúan-bróaig), na severovýchodě hrabství Longford (An Longfort). Tento monastýr, podle tradice existoval už v době svt. Patrika. Tradice říká, že tehdejší představená monastýru, měla před tím, než do monastýru přišla Samthann vidění, ve kterém jí bylo dáno spatřit to, že do monastýru přijde veliká a svatá igumenie. Tak se i stalo, stávající igumenie, vítala s očekáváním tu budoucí. A brzy se skutečně Samthann stala igumenii v monastýru v Clonbroney, kterému Samthann vdechnula nový život

Jako igumenie, Samthann nepřijímala žádné dary, ani pozemky, ani jiné pozemské statky, dávala přednost prostému životu v chudobě a tomu učila i své spolusestry, žít dle příměru dávných svatých.

Svými modlitbami, pak ctihodná uzdravovala nemocné a byla proslavena i mnoha dalšími podivuhodnými zázraky. Jedenkráte se stalo, že ti kdo pomáhali s pracemi v monastýru, se po práci unavili, ale protože nebylo nic k jídlu, zůstávali hladovými. Avšak sotva co pomysleli na jídlo, na blízkém stole, se zázračně objevilo, na čtyřicet chlebů, sýry i mléko. Ti co pro slávu Boha pracovali, byli odměněni, nasytili se a poté vzdávali díky Bohu.

Jako i některé jiné svaté ženy Irska, svatá Samthann, dostala takovýto dar umnožení chlebů od Boha, na její přímluvy, se umnožily zásoby jídla a pití, když to bylo lidem třeba. Vše to bylo činěno podle slov našeho Pána: Budete-li mne o něco prosit ve jménu mém, já to učiním (Jan 14, 14).

Stvořitel Svoji služebnici obdařil velikou moudrostí. Muži i ženy, mniši, monašky, prostí věřící, ti všichni přicházeli k Samthanně za radou a poučením. Jednou se nějaký mnich, zeptal ctihodné, jakým způsobem se má modlit. Igumenie mu odpověděla, že modlit se je možné kdykoli a jakkoli, stojíce, sedíce i ležíce. Jindy zas, jeden učitel, se rozhodl, že zanechá duchovního čtení a zasvětí všechen svůj čas, jen mlčenlivé a tiché modlitbě. Svatá, jej však upozornila a varovala, že když zanechá pro duši spasitelného čtení, tak se nikdy nenaučí modlitbě mysli, a nebude ani vědět, jak udržet svoji mysl soustředěnou v modlitbě, jak se vyhnout bloudění myšlenek. Jindy pak, ten samý učitel, se zase rozhodl, že jako poutník, se odebere do daleké země. Ctihodná jej varovala a řekla mu, že Nebeského Království, je možné dostihnout tak, že člověk nemusí ani přejít přes hranice své rodné země, protože Pán je všudypřítomný, obzvláště pak, je Pán blízko těm, kdo s upřímnou vírou v něj, neustále vzývají Jeho jméno (Sk 4, 12; 1. Sol 5, 17). Sama ctihodná, pak neustále přebývala v neustálé modlitbě, v radostné mysli a dobrém rozpoložení ducha. Viděla události, které se udály lidem daleko od ní vzdáleným, znala také myšlenky lidí, které byly pro ni zcela odkryty.

Její modlitby, mnohokrát zachránily ty, kdo byl ve velkém nebezpečí. Jednou takto bratři z monastýru Iona (Iona Abbey – monastýr na ostrově Iona, souostroví Vnitřní Hebridy západně od pevninské části Skotska, založený roku 563 ctihodným Kolumbem starším), vypravili několik mnichů, aby na lodi odvezli do monastýru ctih. Samthanny ovčí vlnu. Uprostřed jejich cesty, je však zastihlo špatné počasí, moře se bouřilo, vlny stoupaly výš a výš, a vítr byl stalé silnější. V blížící se bouři mohli všichni lehce zahynout. Tehdy chlapec, který se učil v monastýrské škole, v pošetilosti navrhl, aby hodili přes palubu ovčí vlnu, kterou vezli a takto, aby si v bouři zachránili své životy. Kapitán lodě však nesouhlasil a řekl: «Ne a ne! Raději utoneme, než abychom hodili přes palubu to, co vezeme ctihodné matce». Všechnu svoji naději, pak vložili na Boha a na přímluvy svaté Samthanny, modlili se a nebylo v nich už strachu. Brzy na to, se bouře utišila a oni za tři dny, dorazili do monastýru v Clonbroney. Svatá dobrosrdečně uvítala všechny bratry a poté se obrátila na chlapce, kterému řekla: «Co jsi to tam na moři v bouři říkal, když vaši loď mohla vlna převrhnout? Nikdy nepochybuj! Jaké by bylo kolem nebezpečenství, hned vzývej Jméno Boží, i mě zavolej na pomoc a budeš zachráněn».

Svatá se proslavila svým milosrdenstvím a velikou soucitností, kterou projevovala vůči lidem. Říkali, že jedenkráte modlitbou zachránila před pekelnými mukami duši člověka, brzy poté co zemřel. Jindy pak, se slitovala nad chudákem, který byl malomocný. Ani chvíli nepřemýšlela a dala mu krávu spolu i s telátkem, aby se mohl živit jejím mlékem. Pro štědrost svaté, netrvalo dlouho a v monastýru se objevila nová kráva s telátkem!

Podle tradice, ctihodná vedla korespondenci se svatým Maolruainem - Maelruainem (památka 7. / 20. července), ještě když byl mlád. Ctihodná o něm předpověděla, že z tohoto mladíka vyroste velký duchovní muž. Svatý Maolruain († 792), se stal v budoucnu zakladatelem a igumenem monastýru v Tallaght, blízko Dublinu.

Ctihodná Samthann, zesnula v Pánu roku 739. Její duše pak byla spatřena, jak je vynášena k nebesům anděly, jako jasná a zářivá hvězda. Vliv této svaté, byl ve starém Irsku velmi velký. Byla ctěna nejenom na celém Zeleném ostrovu, jak Irsko je také nazýváno, ale byla ctěna také na pevninské Evropě a to především díky dalšímu irskému světci, svt. Virgiliusovi, biskupovi Salcburskému (památka 27. listopadu / 10. prosince), který úctu k této svaté rozšířil po celé Evropě.

Monastýr ctihodné Samthanny v Clonbroney, vzkvétal do XII. století a byl jedním z nejvýznamnějších center mnišství v celém Irsku.

Na místě tohoto kdysi slavného monastýru, se dnes zachoval už jen starý hřbitov. Dodnes jsou však mnohé dívky v Irsku, i za jeho hranicemi pojmenovány jménem Samantha, což je odvozeninou jména ctihodné igumenie Samthann. Na její přímluvy, ochraňuj i nás Pane. Amen.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.