čtvrtek 31. prosince 2020

 Svt. Modest, arcibiskup Jeruzalémský

památka 18. / 31. prosince

Svatý Modest, se narodil ve městě Sebasteia (Sebasteia Kappadokijská se nachází na východě Malé Asie, na hranici s Arménií, dnes se nazývá Sivas), zbožným a bohabojným rodičům. Od mládí, jeho srdce tíhlo k Pánu, odřekl se proto světa a začal žít přísným mnišským životem. Později se stal představeným monastýru ctih. Theodosija v Palestině.

V roce 614, perský velkokrál Husrav II., zaútočil na Sýrii a Palestinu. Při této válce vyraboval Jeruzalém a jeho okolí, bylo zabito na mnoho tisíců mnichů a duchovenstva, byly zpustošeny a spáleny všechny chrámy, mezi nimi i chrám Kristova hrobu - Vzkříšení Krista. Do perského zajetí byl přitom vzat svt. Zachariáš patriarcha Jeruzalémský (památka je 21. února / 6. března), spolu s mnoha věřícími, Peršany byl také v držení Svatý a Životodárný Kříž Páně. Při tomto zpustošení, zahynulo na 90000 věřících.

V této strašné době, byl svt. Modest pověřen dočasnou správou Jeruzalémské církve, jako Zastupitele Patriaršího trůnu. Jeho prvním dílem, pak bylo sbírat ostatky zabitých mnichů v monastýru ctih. Sávy Posvěceného (památka svatých otců zabitých v lávře sv. Sávy je 16. / 29. května), které s úctou uložil do hrobky bratří v monastýru.

Takto činil i na dalších místech a dalších monastýrech. Následně obnovoval znesvěcené svatyně a s pomocí svt. Jana Milostivého, patriarchy Alexandrijského (památka 12. / 25. listopadu) obnovil chrám Kristova Vzkříšení, chrám Golgotský a Betlémský chrám Kristova Narození, také obnovoval monastýry ve Svaté zemi.

Svt. Zachariáš patriarcha Jeruzalémský, který byl v Perském zajetí, utěšoval svt. Modesta a pastvu svými listy, utvrzoval je ve víře a poučoval je, aby všechnu svoji naději vkládali v našeho Spasitele Ježíše Krista.

Po čtrnácti letech, při císaři Herakleiosovi (610 - 641), když císař Herakleios s pomocí Boží zvítězil nad Husravem II. a poté s jeho synem Kavádem II. uzavřel mír, se svt. Zachariáš patriarcha Jeruzalémský vrátil zpět do Svaté Země, s velkou slávou byl po tomto vítězství, přinesen do Jeruzaléma i Životodárný Kříž.

Po zesnutí svt. Zachariáše, byl svt. Modest jmenován jeruzalémským patriarchou. Takto sloužil ještě kolem pěti let, dobře se staral o jemu svěřenou pastvu, činil mnohé podivuhodné zázraky, mnohé i uzdravoval od zlých nemocí. Když roku 634 svatý Modest dostihl devadesátý sedmý rok svého života, předal v pokoji ducha svého Pánu a přesídlil se do věčných nebeských příbytků.

Přečestná hlava světce, se nachází na svaté hoře Athos v monastýru Simonos Petras.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.