pondělí 6. dubna 2020


Ctihodný Caimin, igumen z jezera Lough Derg ( 653)

památka 24. března/ 6. dubna

Ctihodný Caimin (Caiminus) z jezera Lough Derg, či ze Svatého Ostrova (Inish-Keltra) byl Ir, syn Dima, pocházel z klanu Hy – Kinselagh a z rodu králů Leinsterů. Caimin byl nevlastním bratrem Guara krále z Connaught v Irsku. Matkou mu byla Cuman dcera Dalbroniuse.
Z jeho raného života je známo jen málo, ale vzhledem k jeho rodokmenu, se dá usuzovat, že byl velmi vzdělaným. Usídlil se jako poustevník, na Svatém ostrově (irsky Inis Cealtra) na jezeře Lough Derg (irsky Loch Deirgeirt), kde žil zcela opuštěn v samotě, oddával se půstu, modlitbě, rozjímání o Bohu. Postupně však k němu na ostrov, začali přijíždět ti, kteří si od něj přáli být poučení v duchovním životě a také ti, kteří chtěli stejně jako on, svůj život zasvětit Bohu. A třebaže na tomto ostrově už před sto lety vystavěl monastýr ctihodný Columba z Iony (památka 12. / 25. prosince), jeden z dvanácti apoštolů Irska, byl to ctih. Caimin, pro kterého byl tento ostrov nazván Svatým Ostrovem, protože za ním přijíždělo velké množství učedníků, kteří se dozvěděli o svatosti jeho života.
Ctihodný tak na ostrově, spolu se svými učedníky, vystavěl monastýr. Při tomto monastýru byla i škola. Sám ctihodný Caimin, sestavil výklad na Žalmy krále Davida, tzv. The Psalter of Caimín, který mu je připisován. Ctihodný Caimin, byl také biskupem na Svatém Ostrově. Později založil také monastýr a chrám Tempul - Cammin na ostrově Sedmi Chrámů (Island of the Seven Churches). Místní tradice uchovávají vzpomínky na mnoho jeho zázraků a památek z jeho svatého života.
 
Svatý ostrov  Inis Cealtra

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.