čtvrtek 2. dubna 2020


Ctihodný Enda Aranský, zakladatel irského mnišství († 530)

památka 21. března / 3. dubna

Ctihodný Enda (Éanna, Éinne, Endeus), byl král válečník Ayrgially (středověké království v Irsku, v letech 331–1590). Ke Kristu byl obrácen svou sestrou, ctihodnou Fancheou (památka 1. / 14. ledna), která byla představenou monastýru. Jeho sestra se jej snažila přesvědčit, aby zanechal válčení, odložil svou zbraň a následoval Krista. On souhlasil, ale jen za podmínky, že mu dá za manželku jednu z panen monastýru. Panna, která mu byla určena, však v tom okamžiku, kdy jí měl spatřit, zemřela a on na místo nevěsty, spatřil jen její mrtvé tělo. Enda, otřesen pomíjivostí světa, rozhodl se přijmout mnišství. Odešel do monastýru Candida Casa (v jihozápadním Skotsku), který založil svt. Ninian (památka 26. srpna/ 8. září) z Whitorn, apoštolům rovný. Zde přijal mnišský postřih a zde, byl také rukopoložen na presbytera.
Když se vrátil do Irska, tak v údolí řeky Boyne, založil první monastýr, poté odešel na Aranské ostrovy, které mu daroval jeho zeť král Oengus z Munsteru, kde založil monastýr Killeaney, ze kterého vzešlo, na deset dalších monastýrů, založených po celém tomto ostrově.
Ctihodný otec Enda a jeho bratrstvo, vedli velmi surový asketický mnišský život, který se v mnohém podobal otcům poustevníkům z Egypta, jejichž životy ponejvíce milovali keltští asketové. Egyptští otcové, vedli svůj duchovní zápas v opravdové poušti, irští otcové, našli svoji poušť na ostrovech v oceánu. Zde žili a pracovali v jednom asketickém duchu s učedníky ctihodného Antonije Velikého.
Svatý, který kolem sebe za svého života, shromáždil velké množství mnichů, duchovních dětí a následovníků, zesnul v pokoji na svém milovaném ostrově Árainn Mhór kolem roku 530.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.