úterý 31. března 2020


Svatý mučedník Edward (Eduard), král anglický 962 - 978
památka 18. / 31. března
  
Svatý Edward II. mučedník, byl synem Edgara Mírumilovného (Edgar the Peaceful), krále anglického. Ten obnovil mnoho monastýrů v Anglii a obdaroval je pozemky. Z monastýrů dal vystěhovat ženaté duchovenstvo, aby monastýry sloužili duchovnímu  životu mnichů a monašek. Jeho syn Edward se narodil kolem roku 962 (přesné datum není známo), byl jeho prvorozeným synem, narodil se však před korunovací svého otce na krále anglického a jeho matka nikdy nebyla královnou. Edgar ovdověl po Edwardově narození a poté vstoupil do druhého sňatku s Etheldrithou, která mu porodila syna Ethelreda.

Svatý Edward vstoupil na anglický trůn ve věku asi 13 let, hned po smrti svého otce. Byl pomazán v Kingstonu svt. Dunstanem, arcibiskupem canterburským (památka 19. května / 1. června).
Po smrti krále Edgara, se však královna Etheldritha, snažila upřednostnit svého syna, proti čemuž byl svt. Dunstan. Proti mladému králi Edwardovi byla také i ostatní šlechta, která zase chtěla, aby zavřel monastýry v zemi. Edward spolu se svt. Dunstanem, tomu všemu společně vzdorovali. Část dvořanů, se domluvila s královnou Etheldrithou, aby byl Edward zabit a na jeho místo, aby nastoupil Ethelred, který by byl blahosklonný k jejich území. Svt. Dunstan canterburský, první hierarcha Anglické církve, povstal na záštitu nedotknutelnosti monastýrů a zákonitost vlády sv. Edwarda, on sám však byl téměř svržen z postavení arcibiskupa canterburského.

Edward jel 18. března roku 978, na hrad Corfe, aby se zde setkal se svým mladším bratrem. Jeho macecha a královna, ho přivítala a pozvala o dál. On však zůstal na koni a řekl, že přijel pohovořit se svým bratrem. Tu mu královna nabídla něco k pití. Když vzal pohár a napil se, byl bodnut, jeho kůň se splašil a rozběhl se. Přitom Edward vypadl ze sedla, ale jednou nohou zůstal ve třmenu a kůň ho smýkal po cestě, když se zastavil u hradního pramene pod kopcem, byl Edward už mrtvý. Etheldritha nechala jeho tělo schovat v zahradě jedné slepé ženy. Tato slepá žena, však jednou v noci spatřila jasnou záři, která vycházela z těla mrtvého krále. Poznala, že toto tělo patří spravedlivému králi Edwardovi a přitom znovu nabyla zraku. Královna, byla tímto zázrakem znepokojena a pohřbila jeho tělo bez jakýchkoli královských poct v  bažině. Ostatky nevinného mučedníka a trpitele, však byly proslaveny dalšími novými zázraky, které už nemohly být skryty, pramen u úpatí kopce pod hradem Corfe, získal léčivé vlastnosti, mnozí tam přicházeli, pomazávali své oči a byli uzdraveni. K tomuto prameni přicházejí poutníci dodnes a umývají si v něm své oči, protože věří, že jeho vody mají léčivé schopnosti.
Svaté ostatky mladého krále mučedníka, pak byly roku 980 s velkou slávou přeneseny do Shrewsbury, kde je Pán proslavil novými zázraky, v roce 1008, byl svatý král Edward připočten Anglickou církví do zástupu svatých.

Tropar hlas 4.
Svatého Edwarda, který ctnostmi již dávno zazářil a nevinně strádal, jeho nově zjevenou památku oslavujeme a čestným jeho ostatkům se klaníme, v radosti volajíce: v pravdě jsi podivuhodný Bože, ve svatých svých.

Kondak hlas 4.
Jako zbožný, dobrý král a světlý mučedník, jsi zazářil v zemi anglické, přetrpěl jsi rány a zranění, od nepřátel, kteří napadli tebe, Církev a zemi, záhy jsi odešel k našemu Spasiteli, nyní činíš množství divů, před těmi, kteří tě s vírou vzývají: neustávej prosit Krista Boha, aby se tvá vlast, k víře Pravoslavné navrátila.

Hrad Corfe, místo mučednické smrti svatého Edwarda

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.