sobota 7. září 2024

 Památka přenesení ostatků svatého apoštola Bartoloměje

památka 25. srpna / 7. září

Církev, si apoštolskou činnost a mučednický konec, svatého apoštola Bartoloměje připomíná 11. / 24. června. Apoštol Bartoloměj, svědčil o Kristově jménu v různých částech světa a nakonec, byl ukřižován v Arménii. Věřící z této oblasti uložili jeho tělo do olověné schrány a skrývali je ve městě Urbanopolisu ve Velké Arménii. Protože, od ostatků svatého apoštola, neustále docházelo k uzdravování mnohých nemocných, přicházely tam zástupy věřících, aby získaly úlevu od tělesných i duševních nemocí.

Když to viděli pohané, ďáblem oklamaní, rozzuřili se a využili první příležitosti, aby se zmocnili schrány s drahocennými ostatky apoštola. Schránu pak pohané hodili do moře spolu s ostatky čtyř mučedníků Papiana, Luciána, Řehoře a Akakia. Schrána, se však zázrakem v moři neutopila, ale plula. A tak mnohá místa získala požehnání svatého apoštola, skrze přítomnost jeho těla.

Schrána překročila Černé moře a Hellespont, proplula Egejským a Jaderským mořem a nakonec byla vyplavena na břeh ostrova Lipari (Isola di Lipari). Těla čtyř mučedníků, která doprovázela schránu ostatků svatého Bartoloměje, se pak dle blahého působení Boží prozřetelnosti vyplavila k různým dalším břehům. Ostatky mučedníka Papiana na Sicílii, Luciána v Messině, Řehoře v Kalábrii a Akakia v Aškelonu.

Svatý Bartoloměj se pak ve snu zjevil Agathonovi, biskupu z Lipari, který hned vstal a odešel na břeh, kde s úžasem našel olověnou schránu. Zvolal: „Ach Lipari, odkud se k tobě dostal takový poklad a taková sláva? Veselte se a radujte, že Lipari obdrželo takové požehnání, volejte své pozdravení apoštolu Páně!“

Tehdy se však obyvatelé ostrova začali přít o to, kdo by měl přijmout tu čest, aby umístil na svém pozemku svaté ostatky, a dal postavit Boží chrám v čest apoštola Bartoloměje. Všechno jejich úsilí, bylo, ale marné. Schrána se svatými ostatky, zůstávala pevně zaryta, hluboko v břehu.

Když se pak stal biskup Agathon hoden dalšího zjevení, řekl, aby schrána, byla vytažena pomocí páru volů a uložena na místě určené Boží vůlí. Ve chvíli, kdy byla schrána vytažena, se ostrov, nedaleko Lipari, působením Boží moci posunul téměř o jeden a půl kilometru. A na něm, Agathon určil, aby byl postaven chrám ke cti svatého Bartoloměje, ve kterém se od té chvílem začaly množit zázraky.

Za vlády obrazoboreckého císaře Theofilose (829 - 842), se ostrova zmocnili Arabové a jeho obyvatelé ostrov opustili. Když se o tom dozvěděl, vládce města Benevento v Kampánii, požádal křesťany z města Amalfi, aby tyto svaté ostatky, přenesli do města Benevento. Tam je uvítal společně s biskupem města a nařídil je umístit do chrámu svatého Bartoloměje -Basilica di San Bartolomeo Apostolo, kde mnoho věřících mohlo přijmout tu blahodať, která vychází od ostatků svatého apoštola Bartoloměje. To se událo okolo roku 829, nebo 838.

V roce 983, pak byla část ostatků svatého apoštola Bartoloměje, přenesena do Říma, do chrámu svatého Bartoloměje - San Bartolomeo all'Isola, na Tiberském ostrově - Isola Tiberina - Isola di San Bartolomeo.

Od těchto svatých ostatků, byla podávána mnohá uzdravení nemocným, skrze modlitby svatého apoštola Bartoloměje a blahodati Pána našeho Ježíše Krista.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.