neděle 9. června 2024

Světitel a mučedník Therapont,

biskup Sardyský (259)

památka 27. května / 9. června

Svatý Therapont, žil v III. století a byl ctnostným a milosrdným biskupem, ve městě Sardy¹ v Lýdii. Beze strachu z pronásledování a útlaku, Therapont směle šířil Boží slovo o cestě spásy a věčném životě. Takto evangelním učením mnohé obracel od pohanství ke Kristu a poté je osvěcoval svatým křtem.

Proto, byl na příkaz vládce Valeriana zajat a mučen. Spoutaný železnými okovy, byl poslán nejprve do města Sinaion a odtud do Ankyry a všude různými způsoby mučen. Odtud, ho vojáci přivedli k řece Astale, kde ho obnaženého přivázali ke čtyřem kůlům zaraženým do země a surově ho bili holemi.

Po tomto mučení, byl Therapont na okraj eparchie Satalia, součást metropolitní oblasti Sardis, a zde byl znovu vystaven mučení, po kterém byla setnuta hlava mečem, a od Pána přijal korunu věčnosti.

Na místě, kde byl Therapont mučen a země se nasákla jeho krví, vyrostl dub s bujnou korunou, jehož listy měly léčivé vlastnosti a poskytovaly mnoha lidem blahodatné uzdravení.

________

¹ Sardy - Σάρδεις. Dnes Sart, je zaniklé město na západě Malé Asie v dnešním Turecku, které leželo v údolí řeky Hermos při úpatí horstva Tmolos. Ve starověku bylo hlavním městem lýdské říše. Jeho trosky se nacházejí asi dvacet kilometrů od stotisícové turecké aglomerace Salihli v provincii Manisa. Sardská Církev, je jedna z Církví, kterou zmiňuje Jan Theolog v knize Zjevení (Zj 1, 11 a 3, 1 - 4).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.