neděle 26. května 2024

 Svatá mučednice Glykerie (177)

památka 13. / 26. května

V roce 138, na počátku vlády Antonina Pia, žila ve městě Traianoupoli mladá křesťanka, dcera vysokého římského důstojníka, která velmi pomáhala místním křesťanům utvrzovat se ve víře.

Tehdy vládce města Traianoupoli Savin, obdržel císařský rozkaz přinutit křesťany k obětování modlám. Savin proto ustanovil, pro obyvatele města Traianoupoli za den přinášení oběti, den všeobecného uctívání modly Dia.

Svatá Glykeria se tehdy pevně rozhodla trpět pro Krista a řekla o svém úmyslu ostatním křesťanům a požádala je, aby se za ni modlili, aby jí Pán seslal sílu unést toto utrpení.

V den pohanského svátku, si na svém čele Glykeria zobrazila znamení svatého kříže a odešla do obětiště, kde přistoupila k místnímu vládci Savinovi. Poté před ním, i přede všemi otevřeně vyznala, že je služebnicí Kristovou. Když to Savin uslyšel, přikázal ji, aby i přesto přinesla oběť bohům. Dívka tedy zamířila směrem k modlám, kde svrhla sochu Dia, poté vzývajíce jméno Spasitelovo, rozbila tuto svrhnutou sochu na kusy.

Pohané, kteří to viděli, na ni ve vzteku vrhali kameny a takto ji chtěli zabít, avšak kameny, které házeli, k ní nedolétly. Byla proto pověšena za vlasy a její kůže, jí byla trhána železnými drápy. Pak byla uvržena do vězení, kde byla mnoho dní o žízni a hladu. Tehdy se jí však zjevil Anděl Páně, přinesl jí pokrm k posílení a posílil ji také, v naději na budoucí blaha. Když vládce znovu nechal předvolat, s velkým ohromením a úžasem spatřil svatou Glykerii, zcela zdravou a dobré mysli, jak ze sebe radostně vyzařuje víru v Boha.

Savin, který musel v té době odjet do města Hérakleia, nařídil, aby tam byla odvezena také Glykerie. Z tohoto města, pak vyšli vstříc mučednici Glykerii místní křesťané v čele s biskupem Dometiem, který přede všemi pronesl modlitbu k Pánu, k posílení svaté, na její cestě utrpení.

Při dalším, novém soudu, byla Glykerie odsouzena k upálení. Avšak v peci, kam byla vržena, uhasila plamen nebeská rosa. Poté soudce nařídil, aby jí strhli kůži z hlavy. Když toto udělali, byla znovu uvrhnuta do vězení, s příslibem nových mučení. Ve vězení se jí znovu zjevil Anděl Boží, aby ji posílil. Když vězeňský dozorce Laodikij, viděl tato nebeská znamení, obrátil se ke Kristu, pro což byl okamžitě odsouzen k stětí hlavy.

Potom byla svatá odsouzena, k roztrhání divoké zvěři v cirku. První lvice, která se ve své zuřivosti vrhla na Glykerii, se ale najednou zastavila a začala ji něžně olizovat nohy. Nakonec se však svatá Glykerie obrátila v modlitbě k Pánu a požádal Ho, aby ji vzal k sobě. Jako odpověď, na svá slova, uslyšela hlas z nebe, který ji volal a zval k nebeské blaženosti. Poté, byla na svatou mučednici vypuštěna další lvice, která se na ni vrhla, jí svou tlamou stiskla a zabila, aniž by ji, ale přitom svými zuby roztrhala na kusy, nebo svými drápy rozsápala.

Biskup Dometius a křesťané města Hérakleia, pak po mučednické smrti svaté mučednice Glykerie, se ctí pohřbili její svaté tělo, nedaleko města.

Svatá Glykerie, svá strádání pro Krista, přijala okolo roku 177. Její svaté ostatky, se proslavily blahovonným olejem, který z nich vyvěral a přinášel velikou útěchu, uzdravení a posílení na víře mnoha věřícím.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.