neděle 19. května 2024

 Přenesení svatých ostatků svt. Sávy,

prvního arcibiskupa srbského roku 1237

památka 6. / 19. května

Po zesnutí svaté Sávy v roce 1236, bylo jeho tělo, uloženo v chrámu Čtyřiceti mučedníků, v bulharském městě Trnovo. Za rok, jeho nástupce, svt. Arsenije I. Sremac ( 1266), navrhl zbožnému srbskému králi, svatému Stefanu Vladislavovi ( 1267), aby se obrátil k bulharskému carovi Ivanu Asenovi II. a požádal ho o přenesení ostatků svt. Sávy do Srbska. Asen, to zpočátku odmítal, ale poté, co se mu podivuhodným způsobem zjevil sám svt. Sáva, který mu nařídil, aby jeho ostatky odevzdal srbskému lidu, tak to nakonec učinil.

Když byl před přenesením ostatků, odkryt hrob světitele, zjevilo se netlené tělo svatého. Od svatých ostatků, vycházela nebesky blahá vůně, která se rozprostírala po celém chrámu a mnozí nemocní, získali uzdravení. Dokonce i poté, co byly ostatky svatého Sávy odneseny, přicházeli obyvatelé Trnova ke hrobu svatého a nadále, z něj přijímali uzdravení.

V Srbsku, tuto drahocennou svatyni, uložili v chrámu Nanebevstoupení Páně, v monastýru Mileševa. Tam tyto svaté ostatky světitele Sávy, spočívaly k velké útěše věřícího národa až do roku 1594. Tehdy se Sinan Paša rozhodl, že ostatky svatého Sávy, dá převézt z Mileševa do Bělehradu, tam pak tyto svaté ostatky, nechal spálit. To učinil proto, aby se Srbům pomstil, ponížil je jako národ a zlomil jejich ducha, kvůli Srbskému povstání proti Tureckým okupantům v roce 1594.

Velký svatý srbského národa svt. Sáva, první arcibiskup srbský, tak má v menologiu Srbské Pravoslavné Církve tři svátky. Jsou to: Památka jeho zesnutí 14. / 27. ledna, Památka přenesení jeho svatých ostatků z Trnova do Mileševa 6. / 19. května a Památka spálení jeho svatých ostatků na Vračaru 27. dubna / 10. května.

Na přímluvy svatého otce našeho Sávy divotvorce, Pane Ježíši Kriste, Synu Boží, smiluj se nad Srbským rodem a nad všemi pravoslavnými křesťany. Amen.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.