neděle 3. července 2022

Ctihodný nový mučedník Rafael Lesboský

(† 1463)

památka jeho mučednické smrti se oslavuje v úterý světlého týdne, 20. června. / 3. července, je pak oslavována památka nalezení a přenesení jeho svatých ostatků v roce 1959

Narodil se jako Georgios Laskaris nebo Laskaridis, roku 1410 ve vesnici Perachori na ostrově Ithaka. V mnišství přijal jméno Rafael, stal se důstojným přijetí kněžství, posléze hodnosti archimandrity a protosingela ¹ v chrámu svaté Sofie - Boží Velemoudrosti.

Během misie, ve francouzském městě Morlaix, kam byl vyslán Konstantinopolským patriarchou, se potkal s Nikolaem ², se kterým se duchovně sblížil, a stali se bratry v duchovním zápase. Společně se poté i vrátili do Konstantinopole. Kde Nikolaos přijal mnišství a později byl rukopoložen na diákona.

Když Turci v roce 1453 dobyli Konstantinopol, Rafael vedl mnišský odříkavý život společně s Nikolaem v Makedonii. V roce 1454, se jim podařilo uniknout před útokem Turků, kteří vpadli i do Thrákie a z přístavu v Alexandroupoli, odpluli na ostrov Lesbos. Když dorazili do vesnice Thermi, usadili se v monastýru Narození Přesvaté Bohorodice na kopci Karies, kde se svatý Rafael, stal představeným a duchovníkem.

Roku 1462, se na Lesbosu vylodilo početné turecké loďstvo. Obyvatelé ostrova proti dobyvatelům povstali, Turci však proti vzbouřencům nemilosrdně zasáhli. Obyvatelé ostrova, byli poté nuceni pro svou záchranu ustoupit do hor, až za zdi monastýru. Turci poté obvinili mnichy z podpory a pomoci povstalcům a během Velkého půstu roku 1463 klášter dobyli.

Dobyvatelé chytali křesťany, které pak rozličnými způsoby mučili pro jejich Kristovu víru. Svatého Rafaela, Turci chytli po Božské Liturgii na Velký čtvrtek. Vláčeli ho po zemi za vousy, poté ho přivázali ke stromu, kde byl Rafael surově bit. Nakonec ho rozřezali pilou skrze ústa, na druhý den Světlého týdne, 9. / 22. dubna roku 1463.

Ostatky všech nových mučedníků, byl skryty pod zemí a během dlouhých staletí turecké nadvlády odsouzeny k zapomnění. Až v roce 1959 se jeden zbožný muž rozhodl na místě zřícenin monastýru Narození Přesvaté Bohorodice, na kopci Karies postavit kapli. V červenci téhož roku, pak dělníci při čištění země, objevili hrob s ostatky neznámého zesnulého. Tehdy se jeden nedobrý dělník, k těmto ostatkům mrtvého, zachoval rouhavě, pro což byl hned potrestán neznámým svatým, kterému patřilo ono nalezené tělo. Tím samotným svatým, však byl onen dělník uzdraven poté, co ze svého skutku učinil pokání. Poté se stal se horlivým šiřitelem blahodati dosud neznámého svatého. Nově nalezený svatý se poté často zjevoval mnoha zbožným křesťanům a odhalil jim podrobnosti o svém životě, o mučednictví a vyprávěl jim i o okolnostech mučení a o těch, kteří společně s ním tato mučení přetrpěli. A tímto svatým byl ctihodný nový mučedník Rafael.

V zástupu umučených společně se ctihodným otcem Rafaelem, byl jeho duchovní bratr, ctihodný Nikolaos jerodiákon, dvanáctiletá Irini, její otec Vasileos, starosta vesnice Thermi, její maminka Maria, její patnáctiletá sestřenice Elena (která je nazývána i Zuzanou) a také vesnický učitel Theodoros. Jejich ostatky, byly nalezeny nedaleko od svatých ostatků ctihodného Rafaela. Svatí noví mučedníci, kteří se několikráte zjevili věřícím, jim pak řekli, aby jejich památka byla ctěna v úterý Světlého týdne, aby jim byla sestavena církevní služba a napsána ikona. Dále svatí noví mučedníci, místním obyvatelům řekli, kde byla skryta monastýrská ikona Spasitele a kde se nachází svatý pramen, od kterého, stejně jako i od ostatků svatých, nepřestávají až do dnešních dnů, pramenit mnohá uzdravení a zázraky.  

Vedle ostatků těchto svatých, byly také nalezeny i svaté ostatky dalších mučedníků. V nových zjeveních mučedníka Rafaela, pak bylo věřícím, zjeveno, že jde o ostatky monašek, které žily v monastýru dvě století před ním. Byla to představená monastýru Olympie a monaška Eufrosinie ³, které na tomto místě 11. / 24. května, roku 1235 zabili turečtí piráti.

_________

 

¹ Protosingel - πρωτοσύγκελλος, je hlavním zástupcem biskupa eparchie pro výkon správní pravomoci.

 

² Ctihodný nový mučedník Nikolaos Lesboský  († 1463). Památka v úterý světlého týdne a 31. května / 13. června, v den nalezení jeho svatých ostatků v roce 1960. Nikolaos, žil v Soluni a pocházel z bohaté rodiny, jeho otec byl veřejným notářem. Rodiče jej poslali studovat lékařství do Francie. Tam ve městě Morlaix, mladý student Nikolaos byl zasažen slovem evangelia otce Rafaela a společně s ním se vrátil do Konstantinopole, aby následoval mnišský odříkavý život v Kristu. Stal se duchovním společníkem ctihodného mučedníka Rafaela. Po dobytí Konstantinopole Turky v roce 1453 odplul na ostrov Lesbos, kde se usadili v monastýru Narození Panny Marie na kopci Karies u vesnici Thermi. Spolu s dalšími, přijal mučednickou smrt 9. / 22. dubna, v úterý Světlého týdne roku 1463 po dobytí monastýr Turky. Jeho svaté ostatky, byly nalezeny 31. května / 13. června roku 1960.

 

³ Ctihodné mučednice Olympia a Eufrosinia nově zjevené, Lesboské († 1235). Památka 11. / 24. května, v den mučednické smrti. Ctihodná Olympia, byla představenou monastýru Narození Přesvaté Bohorodice na kopci Karies vesnice Thermi, na ostrově Lesbos. 11. / 24. května, roku 1235, byla zabita tureckými piráty. Spolu s ní zemřela mučednickou smrtí i monaška Eufrosinia. Ostatky ctihodných mučednic, byly nalezeny blízko ostatků Lesboských mučedníků, ctihodného nového mučedníka Rafaela a s ním dalších umučených, v letech 1959 – 1961. V té době, byly už jména ctihodné Olympie a Eufrosinie zapomenuty, avšak svatý Rafael při svém zjevení, řekl jejich jména, pověděl o osudu mučednic a také o datu jejich mučednictví.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.