úterý 21. června 2022

Svt. Medard z Noyon († 558)

památka 8. / 21. června

Narodil se na počátku VI. století ve městě Salency poblíž Valenciennes, v Pikardii, v křesťanské rodině velmože galsko-francouzského dvořanstva Nektarda a jeho ženy Protagie. Jeho matka, byla ženou mimořádné zbožnosti a křesťanských ctností, svým původem pocházela ze staré římské rodiny a odvrátila svého manžela od pohanství ke Kristu. Bůh této rodině požehnal dvěma syny dvojčaty, Medardem a Gildardem¹, z nichž se z obou později stali biskupové.

Medard se v mládí proslavil svojí slitovností k chudým a k těm co byli stiženi jakýmkoliv neštěstím. To mu bylo vštípeno jeho zbožnou matkou. Už jako mladík, svůj čas trávil přísným půstem, kdy poté chudým daroval svůj díl jídla. Když potkal slepého žebráka, který byl téměř nahý, svlékl svůj šat a oblékl žebráka. Při jiné příležitosti, mu jeho otec, který se vracel z venkova s ​​velkým počtem koní, nařídil, aby vzal koně na louku a tam je nechal napást. Medard tam měl, na něj počkat i s koňmi než za ním přijede i se služebnictvem. Na louce si Medard všiml vesničana, který nesl těžký koňský postroj. Proto se ho Medard zeptal, proč tak těžký postroj nosí v rukách, proč ho nedá na koně. Vesničan mu na to odpověděl, že jeho kůň, mu před chvílí zemřel a on teď nemůže nosit postroj jinak, než v rukou. Mladík, plný soucitu, vzal jednoho z koní svého otce, které měl hlídat a přinutil vesničana, aby si ho vzal. Když se pak otec vrátil ke svým koním, Medard se mu se vším přiznal. Když se, ale otec podíval na koně, byl jich tam stejný počet, jako předtím. Jindy Medarda zastihla silná bouře a v té chvíli se nad něj snesl obrovský orel, který ho svými roztaženými křídly ochránil před deštěm. Proto se lidé ke svatému Medardovi, obrací za ochranou při počasí, v čase kdy přicházejí deště, prudké a dlouhé. Deště mohly způsobit povodně, ničit zaseté plodiny, ale i znemožnit dosušení sena, první důležitou úrodu v roce. Proto se svatý Medard se stal jedním z důležitých přímluvců za dobré počasí.

Svatý Medard, nejdříve studoval v Salency, poté pokračoval ve studiích ve Vermandois a Tournay. Vyšší vzdělání, pak dosáhl ve městě Saint-Quentin². Ve svých třiatřiceti letech byl rukopoložen na kněze.

Okolo roku 530 nebo 545, jej pak svt. Remigius z Remeše rukopoložil na biskupa. Ponejprve, byl biskupem ve městě Vermand, později v Noyon ³. Dobře se staral o jemu svěřenou eparchii, dále mezi všemi šířil Boží slovo a skrze jeho milosrdenství mizelo pohanství.

Kolem roku 555, postřihl do mnišského života franskou královnu svatou Radegundu durynskou . Tu ochraňoval před jejím mužem poté, co od něj utekla, když zabil jejího bratra.

Nakonec se stal biskupem v Tournai. Svt. Medard zesnul 8. / 21. června 558. Po jeho smrti, dal král Chlothar I. dal přenést ostatky svt. Medarda do městě Soissons , kde byl nad nimi postaven velkolepý chrám. Později zde byl založen i monastýr svatého Medarda - Abbaye Saint-Médard de Soissons.

____

¹ Svt. Gildard (Gildardus, Gildaredus, Godehardus,Gildard,Godard) biskup z Rouen, vyznavač († 538). Památka 8. / 21. června. Bratr svt. Medarda. Svatý Gildard byl biskupem v Rouen v letech 488 až 525. Mnoho pohanů ve své eparchii přivedl ke Kristu a pomáhal v misii svt. Remigiovi, z Remeše. Přesné datum Gildardovy smrti není známo, pravděpodobně k ní došlo mezi lety 511 a 538. Podle legendy však zemřel ve stejný den jako jeho bratr 8. / 21. června. Byl pohřben nejprve v kapli Matky Boží v Rouen, ze které se později stal chrám svatého Godarda (Église Saint-Godard de Rouen), poté byly jeho ostatky přeneseny do katedrály Notre- Dame v Rouen. 

² Saint-Quentin. Město pojmenováno po svatém mučedníku Kvintínovi, z III. století, jehož svaté ostatky spočívaly ve zdejším monastýru, které do města přitahovaly mnoho poutníků z celé Francie. Svatý mučedník Kvintín - Quintinus – Quentin římský (III. - IV. stol.). Památka 31 října / 13. listopadu. Svatý Kvintín byl Říman, který odešel šířit Slovo Boží do Galie společně se svatým Lucianem z Beauvais. Usadili se v Amiens v Pikardii. Jejich kázání bylo tak úspěšné, že prefekt Rictiovarus nařídil, aby byli zajati a mučeni. Poté byli převezeni do města Augusta Veromanduorum (dnešní Saint-Quentin), kde byli znovu mučeni a poté jim byly setnuty hlavy.

³ Noyon město v severní Francii na řece Oise a Canal du Nord.

⁴ Svatá Radegunda durynská († 587). Památka 13. / 26. srpna. Dcera pohanské krále Durynska Bertachara, který byl v boji o moc zavražděn svým bratrem Herminafriedem, který později zavraždil i svého druhého bratra Badericha a stal se tak jediným vládcem Durynska. Radegunda, byla po smrti svého otce v poručnictví svého strýce. Herminafried, byl zabit franským králem Chlotharem I. a mladou dívku Radegundu si jako trofej přivezl ze svého tažení. Nechal ji pokřtít svt. Medardem a ona Kristovu víru přijala celým srdcem. Byla milosrdná k druhým, modlila se a postila. Když se však dozvěděla, že se má stát další Chlotharovou ženou, pokusila se o útěk. Byla však chycena a za Chlothara I. byla provdána násilně. V manželství s Chlotharem, neměla žádné děti. O to více, se věnovala bližním a byla známá svojí starostlivostí o nemocné. Roku 550, Chlothar zavraždil Radegundina bratra. Radegunda, která už nechtěla nadále vést manželský život s vrahem svého bratra, rozhodla se od manžela utéct. Ochranu našla u církve, kde přesvědčila svt. Medarda, aby ji postřihl na monašku. Nakonec obdržela souhlas, aby se zcela oddala Bohu i od Chlothara. Kolem roku 560 založila monastýr Svatého Kříže - Sainte-Croix v Poitiers, kde se starala o nemocné. Tam pak strávila na třicet let svého života.  Ještě za svého života, se svatá královna proslavila mnohými zázraky, uzdravovala nemocné, navracela zrak slepým, vyháněla běsy z posedlých. Zesnula v pokoji 13. / 26. srpna roku 587. Do hrobu ji ukládal svt. Řehoř z Tours († 594). Úcta ke svaté se po jejím zesnutí, rozšířila po celé Evropě.

⁵ Soissons. Historické město ve Francii v departementu Aisne a v regionu Hauts-de-France. Leží v meandrech řeky Aisne asi 100 km severovýchodně od Paříže. V raném středověku bylo jedním z nejvýznamnějších francouzských měst.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.