neděle 29. května 2022

Ctihodný Brendan z Clonfertu, 

poutník († 583)

památka 16. / 29. května

Narodil se okolo roku 484 v Trale ¹, v Irsku. Byl duchovním žákem ctihodného Finiána z Clonardu² a ctihodného Gildy³ v LLancarfanu ve Walesu. Když přijal mnišství, založil několik monastýrů, ze kterých se stal nejznámějším monastýr v Clonfert (Cluain Fearta).

Jeho misionářské a pastýřské pouti, jej přiváděli na ostrovy Skotska a i do Walesu. Společně s nemnoha bratry, pak také uskutečňoval plavby do neprobádaných moří na západě, přičemž se zcela odevzdával do rukou Božích. Dle legendy pak svatý doplul až do Grónska a k břehům severní Ameriky. Legenda o plavbě ctihodného Brendana na neznámý Západ je zaznamenána v latinské kronice -Cesty svatého Brendana (Navigatio sancti Brendani) z počátku 9. století. Ctihodný Brendan je ctěn jako patron námořníků.

Zesnul v Pánu, kolem roku 583.

_______________

 

¹ Tralee – Trá Lí. Město leží na severní straně pevninské šíje poloostrova Dingle. Nyní je hlavním městem hrabství Kerry, v jihozápadní části Irska.

² Ctihodný Finián z Clonardu († 549). Památka 12. / 25. prosince. Byl jedním z prvních irských mnišských svatých. Finián z Clonardu, je spolu s Endou z Aranu, považován také za jednoho z otců irského mnišství. Založil monastýr v Clonard, v dnešním hrabství Meath. Studovalo u něj dvanáct irských apoštolů. Je označován za vůdce svatých Irska.

³ Ctihodný Gilda – Gildas, Moudrý († 570). Památka 29. ledna / 11. února. Narodil se v jižním Skotsku, ale byl nucen uprchnout do Walesu. Tam založil i rodinu, po smrti své ženy se stal duchovním žákem ctihodného Iltuda († 540). Nějaký čas strávil v Irsku a kolem roku 520 podnikl pouť do Říma. Na zpáteční cestě založil monastýr v Rhuys. V roce 527 se znovu vrátil do Walesu, kolem roku 565 znovu navštívil Irsko a Rhuys, kde v roce 570 i zemřel. Ctihodný Gilda se proslavil dílem o utrpení své vlasti, De excidiis Britanniae.

 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.