sobota 29. ledna 2022

Svt. Honorat z Arles († 429)

památka 16. / 29. ledna

Svatý Honorat, se narodil ve druhé polovině IV. století, v Belgické Gálii ¹, ve vážené galsko – římské rodině konzula. Ještě jako mladík přijal křesťanství. Jeho otec, byl proti jeho touze po zbožném životě a od křesťanství se ho snažil všemožně odrazovat, poukazujíce na světské radosti člověka. Honorat se, ale své touhy nevzdal, naopak svým příkladem, získal i svého staršího bratra Venancia.

Bratři se společně učili křesťanským ctnostem dle evangelia. Hladovým dávali najíst, žíznivým napít, ujímali se poutníků, odívali chudé, navštěvovali nemocné, s útěchou přicházeli za vězněnými (Mat 21, 31 – 46).

Za nějaký čas a po zralé úvaze, se oba bratři rozhodli stát poustevníky. Ovlivněni četbou „Života svatého Antonína“² rozhodli se opustit svou rodinu i svět, a zcela svůj život zasvětit Kristu v tichu pouště. Vydali se na východ, aby spatřili svaté otce, kteří žili v pouštích a pustinách Palestiny, Sýrie a Egypta. Stalo se však a během této cesty Venancius zemřel. Honorat se poté vrátil zpět do Galie.  

Po radě svt. Leoncia z Fréjus ³, se rozhodl jako mnich usadit na jednom z Lérinských ostrovů , na kterém však toho času, bylo mnoho hadů.

Pamatujíce na slova žalmu svatého krále a proroka Davida: „Po lvu a hadu chodit budeš“ (Žalm 91, 13) a věříce slovům našeho Pána (Mk 16, 18), svt. Honorat, osvobodil od této zhouby a nebezpečí Lérinské ostrovy. Následně pak na jednom z ostrovů, založil monastýr, který se poté stal i jedním z velkých a slavných mnišských center tehdejšího Západu.

Z tohoto monastýru vzešli mnozí svatí biskupové, jakými byli: svt. Maxim z Riez († 455), svt. Hilarius z Arles († 449), svt. Lup (Loup) z Troyes († 478), svt. Eucheryus z Lugdunum – Lyon († 449), svt. Jakub z Tatrantasie – Moûtiers († 429), či teologové, jakým byl například ctihodný Vincenc z Lerins († 445).

V roce 426, byl svatý Honorat, vybrán za biskupa města Arelat . Přesto žil i nadále v odříkání jako mnich, aniž by na svém dosavadním asketickém způsobu života cokoliv měnil, odmítal všechny pochvaly a pocty, i milosti tohoto světa. Pro každého byl vším, vždy jasným a živým obrazem Kristova milosrdenství.

Brzy se však jeho síly vyčerpaly a on 16. / 29. ledna roku 429 zesnul v Pánu. Do samého konce svého života dával věřícím slova poučení a útěchy.

Na jeho přímluvy, Pane Ježíši Kriste, smiluj se i nad námi. Amen.

_____________

 

 

¹ Belgická Gálie - Gallia Belgica, byla provincie Římské říše nacházející se na území dnešní severní Francie, Belgie, Lucemburska, Nizozemska a Německa. 

² Βίος κα πολιτεία το ντωνίου του Μεγάλου - Vita sancti Antonii - Život svatého Antonína, je jedno z nejslavnějších děl svt. Athanasija, arcibiskupa alexandrijského (památka 17. / 30. ledna), který ctihodného Antonije Velikého znal, přicházel za ním pro radu, útěchu, a morální podporu. Často odcházel za svatým Antonijem do pouště, měl ho ve velké úctě jako svého duchovního otce a učitele. Kniha Život svatého Antonína, pomohla šíření ideálu mnišského života na Západě. Byla velmi brzo přeložena do latiny, vedle tohoto překladu existuje také syrský a koptský překlad.

³ Svt. Leoncius z Fréjus († 432), byl biskupem ve Fréjus ve Francii od roku 419 do roku 432 (památka 1. / 14. prosince). Byl velkým přítelem svatého Jana Cassiana.

Lérinské ostrovy - Îles de Lérins, je souostroví ve Středozemním moři, které patří k francouzskému departementu Alpes-Maritimes. Byly osídleny již ve starověku, původními obyvateli byli Ligurové. Souostroví tvoří dva hlavní ostrovy Île Sainte-Marguerite a Île Saint-Honorat a menší neobydlené ostrovy Îlot Saint-Ferréol a Îlot de la Tradelière. Na ostrovy, je možné se dostat lodí z Cannes, které je blízko. 

Arelat nebo i Arelas. Dnes se toto město nazývá Arles, nachází se na řece Rhône, asi 25 km od mořského pobřeží.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.