sobota 19. března 2022

Ctihodný Fridolín ze Säckingenu († 538)

památka 6. / 19. března

Ctihodný Fridolín, se narodil v urozené irské rodině, v polovině V. století. Už od dětství, v něm hořela láska a touha po duchovním životě.

Tato láska, byla natolik silná a jasná, že po dostižení plnoletosti, se budoucí světec zatoužil stát se misionářem a šiřitelem Božího slova v dalekých barbarských zemích. Jeho rodina nebyla proti tomu a poté co získal dostatečné světské, teologické a duchovní ve své vlasti, vydal se na evropskou pevninu.

Zde se stal svědkem křtu franského krále Chlodvíka I. To se událo poté co franský král Chlodvík I. v Bitvě u Tolbiaka kolem roku 496, zvítězil nad Alamany, dal se přesvědčit svojí věřící ženou sv. Chrodechildou (Klotildou) a svt. Remigiem, aby přijal svatý křest. Spolu s ním se pak dalo pokřtít na 3000 věřících.

Tato událost na Fridolína velmi silně zapůsobila. Křest se konal ve slavné Remešské katedrále a význam křtu tohoto prvního franského krále pro Evropu, lze srovnat s významem křtu svatého císaře Konstantina pro osud Římské říše.

Fridolín, se nejprve spřátelil se svatou Chrodechildou, která byla už dávno horlivou křesťankou a poté, i se samotným králem. Po celý svůj další život, byl Fridolín s králem Chlodvíkem I. v dobrém vztahu a v případě potřeby, se obracel pro pomoc ke královské rodině.

V jeho životě se pak stalo, že se mu ve snu zjevil svt. Hilarius, biskup Pictavienský a požádal jej, aby se vydal do města Pictavia (dnes Poitiers) v Gálii, aby tam nalezl jeho svaté ostatky. Fridolín se poté vydal na cestu, našel rozvaliny chrámu, který byl zničen během velkého stěhování národů i místo pohřbení světitele. Vyzdvihl ostatky tohoto velkého světce, které nalezl a na jeho počest, dal postavit nový chrám, kde byly tyto ostatky poté uloženy. Za to byl Pictavienským biskupem ustanoven představeným monastýru.

Ale nebylo Fridolínovi dáno, dlouho sloužit Bohu v zemi Pictavienské. Ve snu se mu opět zjevil svt. Hilarius a připomenul mu, že Bůh s ním měl jiný úmysl. Ctihodný Fridolín, se měl stát apoštolem Kristova Evangelia pro kmeny, které obývaly břehy horního toku řeky Rýn. Fridolín se vroucně modlil před svatými ostatky svt. Hilaria a poté se vydal, na dlouhou a nebezpečnou cestu.

Nejprve prošel údolím¹, které se rozkládá podél řeky Mosely, všude dal postavit chrámy, ke cti a památce svt. Hilaria. Došel až k Rýnu a poté začal stoupat proti proudu řeky. Když dosáhl úpatí Alp, tehdy ho Pán, poctil třetím zjevením ve snu, ve kterém mu povelel, aby založil monastýr na ostrově uprostřed řeky, z něhož bude vycházet poté mnoho mnichů, kteří budou šířit blahou zvěst Kristova Evangelia a ke Kristu obrátí místní pohanské kmeny Alamanů.

Oním ostrovem ze snu, byl ostrov Säckingen², který se nachází na řece Rýn, východně od Basileje. Svatý Fridolín brzy ostrov našel a usadil se na něm. Místní kmeny, jej však přijali s nepřátelstvím. Tento ostrov totiž využívali k pastvě pro dobytek a o ctihodném si mysleli, že je zloděj dobytka a tak ho vyhnali. Tehdy se pro pomoc Fridolín obrátil k franskému králi Chlodvíku I., který mu následně tento ostrov daroval. Fridolín se znovu na ostrov vrátil a založil na něm monastýr. Po dlouhou dobu se kmeny Alemanů ke ctihodnému chovali velmi opatrně a nedůvěřivě. Svatý Fridolín, musel uplatnit všechny své znalosti a zkušenosti, společně s horlivou modlitbou a trpělivost učitele, aby získal srdce místního lidu, pro sebe a Boha. Velmi mu k tomu nakonec pomohlo to, že místní kmeny, naučil sázet ovocné stromy a starat se o ně. Tak se brzy stalo, že na horním toku Rýnu rozkvetly nejen zahrady ovocných stromů, ale také srdce věřících, která se skrze Fridolínovu vlídnost obrátila ke Kristu.

Ctihodný, za svého života, učinil mnoho zázraků, postavil chrámy, věnoval se také vzdělávání dětí, založil Skotský monastýr³ v Kostnici (Konstanz - Konschdanz) a Kristovu víru šířil až v Augsburgu.

K Pánu odešel v pokoji, 6. / 19. března roku 538 v Bad Säckingenu. Svaté ostatky ctihodného Fridolína, jsou dnes uloženy ve Fridolínské kapli, po pravé straně kněžiště katedrálního chrámu města Bad Säckingen, v bohatě zdobeném stříbrném relikviáři. Průvod městem se svatými ostatky ctihodného, se koná v neděli po 6. březnu, tedy v den památky zesnutí svatého Fridolína a těší se velké slávě.

___________ 

¹ Toto údolí, Moseltal - Valle del Mosela, se rozkládá na území v současné severovýchodní Francii, jihozápadním Německu a východním Lucembursku

² Nyní se na tomto místě nachází město Bad Säckingen

³ Skotský klášter -   Skotské kláštery - Schottenklöster, byly zakládány iroskotskými mnichy, převážně v jihoněmeckých a rakouských zemích. Iroskotská misie byla misijní činnost mnichů přicházejících z Irska do Skotska, Anglie a poté do kontinentální Evropy.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.