pátek 1. října 2021


Svatí mučedníci

Trofimus, Savvatius a Dorimedont († 276)

památka 19. září / 2. října

Svatí mučedníci Trofimus, Savvatius a Dorimedont, přijali strádání za Krista, za vlády římského císaře Probuse (276–282).

Tehdy dva křesťané Trofimus a Savvatius, společně přišli do města Antiochie, v době, kdy se tam konal pohanský svátek a na něm se přinášely oběti, požívalo se víno a děly se přitom i mnohé nepřístojnosti. Když to Trofimus a Savvatius viděli, modlili se, aby všechny ztracené, Pán odvrátil od klamu a ukázal jim cestu spásy.

Místní vládce během tohoto svátku, pak dohlížel na to, aby všichni, přinesli v obětišti nějakou oběť. Když lidé spatřili Trofima a Savvatia, jak se straní této pohanské slavnosti, předvedli je kvůli tomu před vládce a před soud.

Tam však Trofimus a Savvatius promluvili jako první a přede všemi vyznali, že jsou křesťané a proto žádné oběti pohanským modlám nebudou přinášet. Když přede všemi takto vyznali víru v jediného pravého Boha, v Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista, byli mučením nuceni k tomu, aby se Krista zřekli. Oni, ale všechna krutá mučení přijali jako pravou oběť Bohu, ve víře zůstali pevní a oběť modlám nepřinesli.

Během strašných mučení, Savvatius přijal smrt pro Krista. Svatý Trofimus, pak byl odvezen do města Synnada ve Frýgii, k Dionysiovi, vládci Frýgie, který byl znám jako nelítostný mučitel. Byly mu obuty železné boty s ostrými hřeby, ve kterých svatý mučedník šel pěšky po tři dny, popoháněn strážemi. Přestože byl mučen těmi nejhoršími způsoby, tak aby byla zlomena jeho vůle i víra, svatý Trofimus, jen opakoval slova Svatého Písma: "Mnoho zla doléhá na spravedlivého, Hospodin ho však ze všeho vysvobodí" (Ž 34, 20).

Mučedník, byl poté vhozen do vězeňské kobky, kde ho navštěvoval tajný křesťan, senátor Dorimedont. Přicházel za svatým Trofimem, omýval a převazoval mu jeho rány. Brzy se však o tom, dozvěděli mučitelé, zajali Dorimedonta a nutili ho, aby se odřekl od Krista. Když to Dorimedont odmítl, byl spolu s Trofimem, vhozen do arény napospas divoké zvěři. Zvířata se však mučedníků nedotkla, když to spatřili mučitelé, rozhodli se jim setnout hlavy.

Takto pak skončilo utrpení svatých Trofima a Dorimedonta, kteří zemřeli mečem svých trýznitelů, po mnoha strašných mukách. Poté se připojili v životě věčném ke svatému Savvatiovi a nyní se společně radují s anděly a oslavují Svatou Trojici, Otce i Syna i Svatého Ducha, Jediného pravého Boha, všemi oslavovaného, na věky věků. Amen.

Tropar hlas 8. :

V Trojici oslavovaný a velebený Bůh, trojici mučedníků proslavil, Trofima, Savvatia a Dorimedonta, neboť v toho oni věřili a takto nepřítele přemohli. Pro jejich modlitby, Kriste Bože náš, smiluj se nad námi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.