sobota 25. září 2021

Svatí noví mučedníci Maloasijské Katastrofy

památka v neděli,

před svátkem Povýšení Svatého Kříže Páně 14. / 27. září

Památka nových mučedníků, kteří zahynuli během Maloasijské Katastrofy (řec. Μικρασιατική καταστροφή).

Maloasijskou Katastrofou, je označován konec, třítisícileté řecké historie v Malé Asii a vyhnání původního řeckého pravoslavného obyvatelstva z jeho rodné vlasti. Tato genocida Řeků, jejich etnická čistka, byla započata Mladoturky (Mladoturky je označováno politické hnutí v osmanském Turecku, jehož počátky sahají do 70. let 19. století) v letech I. světové války (1914–1918) a byla zakončena Kemalisty (tj. stoupenci myšlenek zakladatele moderního tureckého státu Kemala Atatürka).

Po porážce řecké armády v Řecko-turecké válce (1919–1922), která byla spojena, s velkými a strašnými ztrátami řecké armády a také s masakry a s vyhnáním řeckého obyvatelstva z jeho původní vlasti, se začal používat pro toto období název Katastrofa či Maloasijská katastrofa.

Maloasijská katastrofa je nejenom politickou, diplomatickou a vojenskou historickou událostí. Je to také událost, která hluboce zasáhla společnou paměť řeckého národa, vytvořila hlubokou ránu, která v řecké společnosti nadále zůstává otevřená, zejména pak, pro potomky této Katastrofy, až do dnešních dnů.

V době Maloasijské katastrofy bylo Turky zabito na 347 duchovních ze 459, kteří sloužili v té době v eparchiích Efezu, Smyrny, Filadelfie, Iliopolisu, Pergamonu, Moschonisionu a Kydonionu.

Společná památka těchto nových mučedníků, byla ustanovena rozhodnutím Posvátného Synodu Konstantinopolské pravoslavné Církve № 2556/5-7 z roku 1993, v neděli, která předchází svátku Povýšení Svatého Kříže Páně.

Doposud, byli do zástupu těchto svatých zapsáni tito noví mučedníci:

 

Svatí noví mučedníci Maloasijské Katastrofy

(† 1921 – 1922)

 

Sbor pěti svatých archijerejů,

nových mučedníků Malé Asie a Pontu

a s nimi i všech umučených

 

Svatý nový mučedník Chrizostomos (Kalafatis), metropolita Smyrenský († 1922)

památka 28. srpna /10. září

Nechtěl opustit svoji pastvu, ani místo své duchovní služby. Odmítl nabízený azyl na francouzském konzulátu, ke kterému jen řekl: "Jsem pastýř a moje místo je u mého stáda". A stejně jako jeho předchůdce, svt. muč. Polykarp ze Smyrny (†167), i metropolita Chryzostomos, dal přednost stát se mučedníkem. Poté co dosloužil svatou liturgii, byl zajat tureckými vojáky a spolu s nenávistným a rozlíceným davem, pak byl doprovázen až do kanceláře starosty města. Tam se velitel místních kemalistů Nureddin – paša rozhodl, vydat metropolitu rozzuřenému davu, který ho na místě roztrhal. 

Svatý nový mučedník Prokopios (Lazaridis), metropolita Ikonijský († 1923)

památka 7. /20. dubna

Zemřel ve vězení, ve věznici Kayseri.

Svatý nový mučedník Grigorios (Orologas), metropolita Cydoniaeský († 1922)

památka 3. / 16. října

V roce 1922, poté co na ostrovech Moschonisia, kde bylo zmasakrováno přes 6000 místních řeckých obyvatel, se podařilo metropolitovi přes všechna možné ústrky a ponížení, s pomocí amerického červeného kříže, evakuovat na řeckých lodích, na ostrov Lesbos přes 20 000 řeckých civilistů. Samotný metropolita Grigorios, ale odmítl opustit svou metropolii a spolu s dalšími kněžími, byl na konci září roku 1922 uvězněn. Ve vězení byl ponižován a mučen. 3. října 1922, pak byl metropolita, spolu s kněžími odsouzen k smrti upálením. Byli vyvedeni z města a tam učiněn rozsudek. Podle některých svědectví, před samotným upálením, zemřel metropolita na infarkt.

Svatý nový mučedník Ambrosios (Pleiathidis), metropolita Moschoniský († 1922)

památka 2. / 15. září

V roce 1922, byl metropolita Moschoniský Ambrosios, spolu s dvanácti jereji a dvěma mnichy, pohřben zaživa, blízko města Cydonia.

 

Svatý nový mučedník Euthymios (Agritellis), biskup Zelský († 1921)

památka 29. května/ 11. června

V roce 1921, z rozhodnutí vlády kemalistů, se ukládalo za povinné, aby všichni metropolité, biskupové a archimandrité Pontu, opustili jak své katedry, tak i Pont samotný. Vladyka Euthymios se však tomuto rozhodnutí nepodřídil a následně, byl proto spolu s  duchovními a dalšími významnými řeckými představiteli zatčen a uvězněn. Ve vězení byl mučen a na následky tohoto mučení zemřel.

Tropar hlas 4.

Podoben: Jenž povznesl ses, Kriste, Bože:

Pěti zářemi, duchovních zápasů zazářivší tváře světitelů, celou Malou Asii, jako jasnou svící moudře osvěcují, moudrý Chrizostomos s božským Grigoriem, společně Ambrosios, Prokopios a Euthymios, které oslavujeme, nyní věřící zvolejme: raduj se, sbore pětice mučedníků.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.