neděle 9. července 2023

 Svatý mučedník Pelagius z Córdoby 

( 926)

památka 26. června / 9. července

 

Svatý mučedník Pelagius - Pelayo z Córdoby, byl chlapec křesťan z Asturie. Byl vzděláván v Tuy, u svého strýce Hermoigia, biskupa z Tuy.

Spolu se svým strýcem, pak byl zajat Maury po jedné z bitev mezi křesťany, kteří se snažili dobýt Španělsko zpět, a muslimy, kteří jej tehdy ovládali. Vězňové byli odvezeni do Córdoby. Biskup byl brzy propuštěn pod podmínkou, že na oplátku propustí křesťané několik zajatých Maurů. Pelagius byl ponechán jako rukojmí chalífovi Abd ar-Rahmánovi III. (890 – 961) z al-Andalus ¹.

Výměna rukojmích se však, ale neuskutečnila a Pelagius zůstal v zajetí ještě po tři roky. Smělost, odvaha a víra svatého Pelagia byla taková, že když chlapec dosáhl třinácti let, chalífa mu nabídl svobodu, výměnou za přijetí islámu.

Chlapec to odmítl a rozzuřený chalífa proto přikázal, aby byl mučen. Svatý Pelagius takto mučeními trpěl po šest hodin, poté byl rozčtvrcen.

Část ostatků mučedníka převzali křesťané, část byla hozena do řeky Guadalquivir. Představená monastýru v Gandersheimu (Dolní Sasko v Německu) Roswitha - Hrotsvit von Gandersheim (968), napsala roku 962 velkou báseň, která opěvovala mučedníka Pelagia. Byl uctíván po celém Španělsku před i po osvobození od Maurů.

Jeho svaté ostatky, byly v roce 967 přeneseny do Leónu a v roce 985 do Ovieda.

____________________

¹ Al-Andalus الأندلس. Byl historický arabský název pro oblast Pyrenejského poloostrova ovládaného ve středověku muslimy. Od roku 711 začala vojska islámského chalífátu pronikat přes Gibraltar na poloostrov a během několika let jej z velké části obsadila. Roku 750 sem utekl potomek svrhnuté dynastie Umajjovců a založil zde Córdobský emirát (od roku 929 chalífát). Po roce 1031 se tento státní útvar rozpadl na menší samostatné státy známé jako Taifas. Přes invaze muslimských armád Almorávidů a posléze Almohadů byla značná část Španělska dobyta do konce 14. století zpět křesťanskými vojsky. Posledním muslimským státem na území Španělska byla Granada, dobytá vojsky Aragonie a Kastilie roku 1492.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.