čtvrtek 9. června 2022

Ctihodná Melangell,

poustevnice velšská († 641)

památka 27. května / 9. června

Ctihodná Melangell (Monacella), se narodila v Irsku. Její otec ji chtěl proti její vůli provdat, ona to však nedovolila a uprchla z domu. Odešla do Walesu, do údolí Tanat, v království Powys.

Prvních patnáct let, tam prožila jako poustevnice zcela sama, dny a noci trávila v neustálých modlitbách, v půstu a odříkání.

Poté se stalo, že král Brochwel Ysgrithrog², který byl také otcem ctihodného Tysilia († 641)³, se vydal na lov do míst kde se ctihodná Melangell modlila k Bohu.

Král spolu s lovci, pronásledoval do hustých houštin zajíce. V lesní divočině, pak všichni najednou a neočekávaně, spatřili pannu neobyčejné krásy. Ctihodná se na kolenou modlila k Bohu a pronásledovaný zajíc, kterého lovci chtěli ulovit, se u ní zastavil a před psy a lovci, už neutíkal. Ve stejném okamžiku, byli neviditelnou silou zastaveni lovci i lovečtí psi. Jeden z lovců, chtěl přiložit k ústům roh a zatroubit na něj, ale i on nic nezmohl. Ohromený král Brochwel, se zeptal ctihodné panny, kdo je a kde se tu vzala. Melangella králi pověděla o tom, že od dětství se rozhodla sloužit Bohu, v půstu a modlitbě a řekla mu také, jak se ocitla na tomto místě.

Král, zasažen krásou a zbožností ctihodné, přidělil jí pozemek k založení monastýru. Přikázal pak také, že každý, kdo si přeje, může k ní přijít pro pomoc a záštitu a pokud ona, někoho pod svou ochranu vezme, pak ani král, princ nebo kdokoli, nebude smět takovému člověku učinit zla.

Ctihodná přijala toto královo přání jako Boží vůli, shromáždila kolem sebe sestry a společně založily sesterstvo monastýru, které jako představená, vedla třicet sedm let, až do konce svých dní.

Ctihodná Melangella žila ve Walesu více jak půl století, následujíce ve svých skutcích Krista. Spala jen na holém kameni a svými modlitbami vykonala mnoho zázraků. Mezi lidmi se zachovala legenda o tom, jak po smrti svaté panny přišel do jejího monastýru jeden zlý muž, aby nějaké monašky unesl, ale modlitba ctihodné, sestry ochránila a muž byl na místě stižen náhlou smrtí.

Ctihodná Melangella, se také velmi přátelila s divokými zajíci, kteří hojně obývali okolní lesy. Svatá jim říkala „beránci“ a oni vedle ní žili jako domácí mazlíčci a ve všem ji poslouchali. V bývalém hrabství Montgomeryshire (dnes součást hrabství Powys) se od doby, kdy zde žila svatá, zajíci už po mnoho staletí neloví. Mezi lidmi se také říkávalo, že když za zajícem pronásledovaným psy zakřičíte: „Bůh a Melangell jsou s tebou,“ pak zajíc určitě uteče. Dodnes se zajícům v těchto končinách říká „malí beránci Melangell - Oen bach Melangell“.

Schrána se svatými ostatky ctihodné, se dnes nachází ve starobylém farním kostele, v čest a památku ctihodné, ve vesnici Pennant Melangell v Powys, která je po ní také pojmenovaná.

____________ 

¹ Království Powys - Teyrnas Powys, bylo jedno z velšských království, od V. až do XII. století.

² Brochwel, syn Cyngenův - Brochwel ap Cyngen. Lépe známý jako Brochwel Ysgrithrog, byl králem Powys ve východním Walesu.

³ Ctihodný Tysilio z Meifod (Tyssel, Tyssilo, Suliau). Památka 8. / 21. listopadu. Princ, syn vládnoucího krále Powis, Brochwela Ysgithroga. Přijal mnišství a později se stal také představeným monastýru v Meifod. Založil také několik chrámů v jiných částech Walesu. Okolo roku 617 odešel do Bretaně, kde v Pánu i zesnul.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.