neděle 27. března 2022

Ctihodný Agapios Vatopedský

památka 1. / 14. března, 15. / 28. března a v den památky Sboru Athoských ctihodných, která se připomíná 2. neděli po Svaté Padesátnici

Ctihodný Agapios, byl poslušníkem¹ u mlčenlivého starce² v kelii Svaté Trojice Kolitsa, která patřila monastýru Vatopedi³, na Svaté hoře Athos. Jednoho dne, byl však zajat Turky, co se vylodili na pobřeží Svaté hory a kteří ho potom lodí převezli do Magnesie, kde ho prodali do otroctví.

Jako otrok, pak spoutaný v řetězech tvrdě pracoval 12 let, nikdy však neztrácel naději na své osvobození a vždy se vroucně modlil k Matce Boží. Jednou se pak stalo, že poslušníkovi, který trpělivě snášel všechna svá strádání, Nebeská Přímluvkyně, projevila své milosrdenství. Ve snu mu přikázala: „jdi beze strachu ke svému starci“. Když se Agapios probudil, uviděl, že na sobě nemá žádné okovy a dveře nebyly zavřené. A tak opustil své zajetí i svého pána, a aniž by mu kdokoliv bránil, vrátil se na Svatou horu.

Když se však vrátil na Svatou horu, přísný duchovník, chtěl vyzkoušet pokoru poslušníka, který se stal důstojným, takovéhoto zázračného osvobození. Přál si, aby se v něm ještě více posilnila víra v Boží prozřetelnost, a proto ho přiměl vrátit se znovu k Turkovi, který ho kdysi koupil, a sloužit mu, dokud sám Bůh nepřivede k rozumu tohoto jeho pána, tak, aby ho sám propustil z otroctví.

Svatý Agapios aniž by cokoli řekl, tak se vrátil zpět do svého zajetí. Onomu Turkovi, pak řekl, co mu nařídil jeho starec. Turek, který byl zcela ohromený pokorou i velikou vírou tohoto křesťana, ho však nejenom s radostí propustil, ale sám pak spolu se svými dvěma syny odešel na Svatou horu Athos. Tam byli poté pokřtěni, přijali mnišství a až do své smrti žili odříkavým životem asketů. Ctihodný Agapios žil v XIII. století.

_________

 

¹ Poslušenství či poslušnictví (noviciát) je přípravné období pro ty, kteří si přejí přijmout mnišství.

² Starec, starectví. V pravoslaví jde povětšinou o duchovní projev moudrosti, čistoty, dobroty a Božích darů nacházejících svůj dokonalý výraz v rámci mnišského poslání. Základní atributy starectví lze vystopovat již v počátcích mnišství, v jeho kolébce v Egyptě a v Palestině. V tradičním chápání jde potom o mnicha, ne vždy starého léty, ale spíše vyzrálého v duchovních otázkách, který je schopný vést druhé k nalezení spásy.

³ Monastýr Vatopedi - Ιερά Μονή Βατοπέδι, Βατοπαίδι, řecký pravoslavný mužský monastýr na Sv. Hoře Athos v Řecku, druhý v hierarchii athosských monastýrů, je jedním z nejstarších, nejvýznamnějších a nejrozsáhlejších místních klášterů; nachází se na severovýchodním pobřeží poloostrova Athos, mezi monastýry Esfigmen a Pantokrator. Hlavní chrám monastýru je zasvěcen svátku Zvěstování Přesvaté Bohorodice. Kromě hlavního chrámu má monastýr ještě 16 dalších paraklisů, tj. menších chrámů čili kaplí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.