sobota 22. ledna 2022

Svatý prorok Šemajáš

památka 9. / 22. ledna

Svatý prorok Boží Šemajáš, se narodil, ve městě Šilo (nachází se na dávné cestě z Beer Ševy k pohoří Gilboa, u údolí Šíla), za vlády krále Šalamouna (památka 17. / 30. června a v Neděli praotců).

Za vlády jeho syna a nástupce, krále Rechabeáma (Rechoboám, Rehoboam, Roboám či Roboam), se Izraelské království rozdělilo, přičemž pokolení Judovo a Benjamínovo, zůstaly věrné Rechabeámu. Ostatních deset pokolení, uznávaly za krále Jarobeáma (Jeroboám, Jeroboam), syna Nebatova. Tehdy Rechabeám, shromáždil velkou armádu, s úmyslem násilnou cestou znovu pod svou vládu navrátit, Jarobeámem odtržená pokolení Izraele (1 Kr 12, 21). A tehdy stalo se slovo Boží k Šemajášovi, muži Božímu: „Řekni judskému králi Rechabeámovi, synu Šalomounovu, a celému domu Judovu a Benjamínovi i zbytku lidu: Toto praví Hospodin: ‚Netáhněte a nebojujte proti svým bratřím Izraelcům. Každý ať se vrátí do svého domu, neboť se to stalo z mé vůle.“ Král i národ uposlechli Hospodinových slov a bratrovražedná válka, byla odvrácena (1 Kr 12, 23 – 24; 2 Par 11, 1 - 4).

V pátém roce vlády Rechabeáma, protože se dopouštěl se toho, co je zlé, odstupoval od Hospodina, bylo Judské království, napadeno Egyptem, pod vládou faraona Šešonka (v Bibli je zmiňován jako Šíšak, král egyptský). Faraonova početná armáda dobyla všechny židovské pevnosti a přiblížila se až k Jeruzalému. Tehdy znovu přišel prorok Šemajáš k Rechabeámovi a judským knížatům, kteří utekli před nepřítelem za hradby hlavního města, a oznámil jim: „Toto praví Hospodin: Vy jste opustili mne a já teď opouštím vás a ponechám vás v moci Šíšakově. Izraelští velitelé i král se pokořili a řekli: Hospodin je spravedlivý. Když Hospodin viděl, že se pokořili, stalo se slovo Hospodinovo k Šemajášovi: Pokořili se, neuvedu na ně zkázu, ale dám jim brzy možnost úniku; mé rozhořčení na Jeruzalém nebude vylito skrze Šíšaka. Stanou se však jeho otroky, aby poznali, co znamená sloužit mně a co otročit královstvím zemí.“ (2 Par 12, 5 - 8)

Prorocké slovo se naplnilo. Šešonk zničil Jeruzalém a poté odešel zpět do Egypta.

Svatým prorokem Šemajášem, pak byla zapsána slova o vládě judského krále Rechabeáma.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.