čtvrtek 26. srpna 2021

 

Svatý Hippolytus, Ireneus, Abundius a Konkordie,

římští mučedníci († 258)

památka 13. / 26. srpna

Mučedník Hyppolitus, byl vojákem a velitelem, a za císařů Decia a Valeriána, byl hlavním vězeňským dozorcem města Řím.

Když ve vězení, přes všechna mučení, těžkosti a příkoří, svatý mučedník archidiákon Laurentius, neustával v modlitbě a touto modlitbou uzdravoval mnohé nemocné, kteří za ním přicházeli, tyto zázraky činěné ve jménu Božím, spatřil i hlavní dozorce Hippolytus. Byl tím tak ohromen, že on sám, spolu s celým svým domem, přijal z  rukou Laurentia svatý křest.

Poté co svatý Laurentius přijal mučednickou smrt, byl to dozorce Hippolytus, kdo v noci vzal tělo mučedníka, zavinul ho do plátna a pověděl o tom presbyterovi Justýnovi. Následně pak také s úctou pohřbil tělo svatého mučedníka.

O tomto se brzy dozvěděl císař, který dal svatého Hippolyta zatknout, vysmíval se mu a při tom se ho zeptal: "I ty ses stal čarodějem, to proto jsi ukradl jeho tělo?" Svatý, na jeho slova, přede všemi vyznal, že je křesťan. Hned jak svá slova vyslovil, začali ho vojáci bít holemi. On na toto své mučení, jen odpovídal: "Jsem křesťan".

Císař pak dal příkaz, aby ho oblékli do vojenského šatu a řekl mu: "Vzpomeň si, na své postavení, na titul, který nosíš, buď našim přítelem a spolu s námi přines oběť bohům, tak jak tomu bylo dříve". Mučedník, však odpověděl: "Já, jsem vojín Krista, mého Spasitele a přeji si pro něho zemřít". Když takto odpověděl, byl mu odebrán veškerý majetek a všem z jeho domu, kteří se také stali křesťany, byla před jeho očima setnuta hlava.

Mučednice Konkordie, která v jeho rodině pracovala jako kojná a chůva, byla ubita olověnými pruty. Sám Hippolytus, byl pak přivázán k divokým koním, kterými byl uvláčen k smrti. To se událo 13. / 26. srpna roku 258, na třetí den po mučednickém konci archidiákona Laurentia, tak jak to předpověděl.

V noci tajně, pak presbyter Justýn, na místě kde byli všichni zabiti, pohřbil těla mučedníků.

Jen tělo svaté Konkordie, nebylo takto pohřbeno, protože bylo vyhozeno do kanálu. Po nějakém čase, se však o tom od jednoho vojáka dozvěděli dva křesťané Ireneus, Abundius a její tělo pohřbili vedle svatého Hippolyta.

Za pohřbení svaté mučednice Konkordie, byli Abundius a Ireneus nahlášeni prefektovi a poté, na příkaz císaře Valeriána byli vhozeni do kanalů, kde byli utopeni. Jejich těla našel a pohřbil spolu s ostatními křesťany presbyter Justýn a dal je pohřbít u ostatků svatého Laurentia.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.