sobota 21. srpna 2021

Svatý nový mučedník Triantaphyllos Zagorský, námořník († 1680)

památka 8. / 21. srpna

Svatý Triantaphyllos, se narodil roku 1662, ve vesnici Zagora na poloostrově Pelion. Jeho rodiče, byli zbožní křesťané, kteří svého syna od raného dětství učili víře v Boha a také, aby žil dle jeho svaté vůle. Od dětství chodil do vesnického chrámu, kde pomáhal knězi při bohoslužbách, v chrámu také zpíval. Měl velkou oddanost v modlitbě k Přesvaté Bohorodici a svatému mučedníku Jiřímu, ke kterým se vždy obracel s modlitbou, v těžkých okamžicích svého života. Rodiče mu brzy zemřeli a on vyrůstal jako úplný sirotek.

Aby nějak přežil, musel si najít práci. Takovou našel na moři, jeden kapitán ho vzal na loď a na ní začal pracovat jako námořník. Loď převážela různé obchodní zboží a plavila se v severní části Egejského moře. Námořníci, z nichž mnozí byli Turci, se občas k chlapci chovali slušně, ale většinou na něho byli hrubí a vysmívali se mu, pro jeho zbožnost. Triantaphyllos, ale proto neztratil odvahu ani smělost a dál se modlil. S ještě větší horlivostí všechny své naděje vkládal pouze a jen na Boha.

Když jednou loď doplula až do přístavu v Konstantinopoli, stalo se, že Turci z jeho lodě na něm začali hledat něco špatného a začali se mu vysmívat. Všechno dopadlo nakonec tak, že někdo z Turků, kdo neměl chlapce rád, zašel až k zástupci sultána a tam Triantaphyllose pomluvil. Řekl o něm, že se rozhodl stát se muslimem, ale že si to potom rozmyslel, svůj slib nedodržel a takto urazil víru proroka Mohameda.

V té době, kdokoli, kdo vyslovil přání stát se muslimem, ale později si to třeba rozmyslel a muslimem se nakonec nestal, byl považován za zrádce. Takovýto člověk, byl dán do vězení a tam byl mučen. Byl nucen přijmout islám, když tak neučinil, byl nakonec odsouzen k smrti.

To se i stalo Triantaphyllosovi, který byl takto pro lživé obvinění uvězněn a potom byl předveden před soud. Tam ho začali přesvědčovat, aby se odřekl od křesťanské víry, aby se takto vyhnul dalšímu mučení a nakonec i rozsudku smrti. Svatý mučedník, však na všechna takováto slova řekl: “Já se nikdy neodřeknu od Boha pravého a od Spasitele mého Ježíše Krista!”

Potom, aby přijal islám, byl znovu mučen, trýzněna ponižován. Když však byla vidět jeho neústupnost, smělost a odvaha, vytrvat ve své křesťanské víře, byl nakonec odveden na Hippodrom v Konstantinopoli, kde mu byla setnuta jeho hlava. Bylo mu pouhých osmnáct let. To se událo 8. / 21. srpna roku 1680.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.