pondělí 2. srpna 2021

 Spravedlivý Áron, velekněz

památka 20. července / 2. srpna

Áron první starozákonní velekněz, byl synem Amrama a Jochebed, z kmene Levi, Mojžíšův starší bratr, narozený v Egyptě (Ex 6, 20; Nu 26, 59). Pomáhal proroku Mojžíšovi, s osvobozením židovského národa z egyptského otroctví. Předstupoval před faraóna, jako prostředník proroka Mojžíše a mluvil za něj (Ex 4, 14 – 17).

Poté společně s Židovským národem, putoval po čtyřicet let do Země Zaslíbené.  Byl na Boží příkaz ustanoven veleknězem (Ex 28; Ex 29).

Zesnul, když mu bylo 123 let, na hoře Hór (Nu 20, 28). Stejně jako Mojžíš, zemřel, nikdy nespatřiv Zemi Zaslíbenou, jako trest za reptání na Boha (Nu 20, 10). Jeho smrt byla oplakávána třicetidenním pláčem (Nu 20, 29). Celý Áronův rod, byl Bohem vybrán, pro velekněžskou službu, ve Starozákonní Církvi a hodnost velekněze, se jeho potomky zachovala až do příchodu našeho Spasitele Ježíše Krista.

Áronovi potomci, se v Písmu Svatém, nazývají synové Áronovi a dům Áronův. V knize Žalmů, se Áron nazývá Svatý Hospodinův (Ž 106, 16). Podle učení apoštola Pavla, byl Áron jako velekněz Izraele, předobrazem Ježíše Krista, Velekněze Nového Izraele, Novo zákonní Církve (Žid 5, 4 – 6).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.