středa 25. prosince 2019


Svt. Caesarius Arelatský 
památka 27. srpna / 9. září



Svt. Caesarius Arelatský nebo Caesarius z Arles (470 - 543), byl metropolitou Arelatským¹, teologem, jedním ze zakladatelů mnišství na Západě.
Rodiče svt. Caesariuse, pocházeli z šlechtického rodu z města Chalon-sur-Saône v Burgundsku. Ve věku 17 let, budoucí světitel opustil dům svých rodičů a vstoupil do duchovenstva města, za dva roky přijal mnišský postřih v Lerinském monastýru v Jižní Gálii.
Když své zdravý až příliš oslabil asketickými zápasy, musel monastýr opustit a tak odešel do města Arelat, kde byl biskupem jeho krajan a vzdálený příbuzný Aeonius. Ten jej rukopoložil na diákona a potom i na kněze. V letech 898 – 899, byl představeným mužského monastýru v okolí Arelat, pro který později sestavil Pravidla pro mnichy.
Po zesnutí biskupa Aeoniuse, byl Caesarius nehledě na to, že sám tomu nechtěl, roku 502 vybrán a rukopoložen, dle přání Aenoiuse na biskupa Arelatského.
I když byl biskupem, nadále pokračoval v asketickém životě, slovem a skutky ukazoval své pastvě příklad v následování Krista. Konal mnoho milosrdenství, dokonce prodal církevní chrámové potřeby, aby mohl vykoupit zajaté křesťany.
V letech 505 – 506 bylo na něho předneseno udání vizigótskému králi Alarichu II., který jej dal do vězení v Bordo. Tam byl horlivým kazatelem proti ariánské herezi, která byla mezi Góty velmi rozšířená. Když se mohl vrátit zpět domů a byl zproštěn všech obvinění, která na něj byla v udání, byl na sněmu ve městě Agde, ustanoven metropolitou jižní Gálie (což bylo potvrzeno papežem Symmachusem). Světitel pak také založil v okolí Arelatu ženský monastýr, jehož představenou se stala jeho sestra Caesaria starší.
V roce 513, po novém udání, že prodal církevní chrámové stříbro, pro skutky milosrdenství, se svt. Caesarius ocitl před soudem Theodoricha Velikého, krále ostrogótského, krále italského a konzula římského. Přes zlé obvinění, však byl svt. Caesarius přijat Theodorichem velmi milostivě, který o něm řekl: spatřil jsem muže apoštolského a ten mu dokonce daroval drahý a velmi bohatě vyzdobený kalich, který však světitel později opět prodal, aby získal peníze na vykoupení zajatců, kteří byli zajati Ostrogóty, v jeho životě kromě mnohých a neustálých skutků milosrdenství, je popsáno i stejné množství zázračných uzdravení.
V roce 529, pod předsednictvím svt. Ceasariuse, byl sezván 2. Oranžský sněm, na kterém se sešlo 14 biskupů a bylo přijato na 25 pravidel.
Svt. Ceasarius, se odlišoval přísností svého asketického zápasu, byl následovníkem asketického učení svatého Faustuse z Riez², kterého nikdy nepřestával nazývat svatým, velmi ctil blaženého Augustýna. Světitel zesnul v Pánu 27. srpna / 9. září roku 542. Dle jeho přání, byl pochován v ženském monastýru poblíž Arlet, který založil.
______________________________________________________________________________

¹ Arelat nebo i Arelas. Dnes se toto město nazývá Arles, nachází se na řece Rhône, asi 25 km od mořského pobřeží.

² Svt. Faustus z Reiz (+490). Byl igumenem v Lerinském monastýru v Jižní Gálii. Následně byl biskupem v Riez. Svatý Faustus byl, spolu se ctih. Janem Kassiániem, jedním z otců zakladatelů Galského mnišství v pátem století. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.