čtvrtek 25. prosince 2008

Svatý mučedník Polyeuktos ( 379)

památka 9. / 22. ledna

Město Melitené (dnes Malatiya) v Arménii je nasáté krví křesťanských mučedníků, tak jako celá země Arménská. Svatý Polyeuktos se stal prvním křesťanem tohoto města, který za svou víru položil svůj život. Stalo se tak roku 259, za vlády císaře Valeriána.

V Melitené žili dva přátelé-vojáci, Nearchos a Polyeuktos. Nearchos byl pokřtěný, Polyeuktos zatím nikoli. Když byl v té době vydán císařský příkaz o pronásledování křesťanů, Nearchos se připravoval na mučednickou smrt. Bylo mu líto, že svého přítele nestačil přivést k pravé víře.

Když se však Polyeuktos dozvěděl, k čemu se připravuje Nearchos, rozhodl se a slíbil, že přijme křesťanství. Zdál se mu totiž sen, ve kterém se mu zjevil Hospodin ve slávě, sňal z Polyeuktosa starý oděv a oblékl jej do nového, přesvětlého oděvu. Polyeuktos pak řekl Nearchosovi: «od této chvíle jsem připraven sloužit Kristu».

Když to dopověděl Nearchosovi, zahořel duchem a odešel na hlavní městské náměstí, kde roztrhal císařský příkaz o pronásledování křesťanů a o povinnosti vzdát úctu pohanským bohům a modlám, a ještě přitom zničil ve městě mnoho pohanských model.

Jeho tchán, vládce Feloks, který měl dohlížet na plnění císařského příkazu, se zděsil jeho činu, řekl mu: «nyní budeš muset umřít, jdi a rozluč se s ženou a dětmi». Když přišla k Polyevktosovi jeho žena a v slzách jej prosila, aby se odřekl Krista, plakal přitom i jeho tchán Feloks.

Svatý mučedník však zůstal neoblomným ve svém rozhodnutí přijmout jakékoli utrpení pro Krista. S radostí sklonil svoji hlavu pod meč, a přijal tak svatý křest ve své vlastní krvi. Polyeuktosův přítel Nearchos přijal mučednickou smrt v ohni a jeho památka je 22. dubna.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.