neděle 5. července 2009

Svatý Anastasios, nový mučedník z Nafplia

památka  1. / 14. února

Svatý nový mučedník Anastasios se narodil v Nafpliu (Ναύπλιο - město na Peloponésu, 12 km jihovýchodně od Argu v Argolském zálivu) kde se věnoval malířství.

Zasnoubil se s jednou křesťanskou dívkou, když však poznal, že dívka nežila ctnostným životem, zásnuby zrušil. Rodiče jeho snoubenky se poté snažily všemi různými prostředky (pomocí bylin, zaříkávání, kouzel, magie a jiných ďáblových pokušení), aby se do ní opět zamiloval a vzal si ji za ženu. Skutky magie se žel za nějaký čas ukázaly, mladý Anastasios ztratil rozum a pomátl se.

Když ho takového uviděli Turci, využili toho, a donutili jej přijati islám.

Bůh ho však neopustil, požehnal mu a navrátil mu znovu jeho rozum. Když pak na sobě Anastasios spatřil znaky turecké víry – bílý turban, hned ho shodil z hlavy dolů na zem a nahlas přede všemi, začal křičet: Já jsem byl křesťan, a i teď jsem křesťan a chci křesťanem zůstat. Tato jeho slova rozzuřila Turky, kteří ho začali hned bít a vláčet po zemi, až ho takto dovlekli před soudce.

Soudce se snažil nejprve laskavě a potom i skrze hmotné výhody, přesvědčit Anastasia, aby změnil svůj názor. Aby odvolal svá slova, kterými vyznával křesťanskou víru a snažil se, jak jen to šlo, znovu ho obrátit na islám, když bylo, ale vidět, že nic nezmůže, nechal ho už jen zastrašovat a mučit.

Ale i přes všechno mučení svatý Anastasios, zůstal neoblomný a pevný ve víře, beze strachu vyznával: Neodřeknu se za žádnou cenu Pána mého Ježíše Krista, pravého Boha, věřím v něho a ctím ho jako svého Stvořitele a Spasitele. Vaše víra mi není ani v tom nejmenším potřebná, naopak jí opovrhuji, jí i vašim prorokem.

Když takováto slova uslyšel soudce, přikázal, aby mu byla ihned setnuta hlava. Byl vyveden na soudní dvůr, kde byl kamenován, Turci do něj řezali svými noži a meči, nakonec mu potom odřízli hlavu a jeho tělo zohyzdili k nepoznání.

Takovýmto mučednickým skonem, zakončil svatý nový mučedník Anastasios 1. / 14. února roku 1655 svůj život a takto i získal mučednickou korunu od Hospodina. Nyní se veselí v zástupu mučedníků, oslavujíce v Trojici Jediného Boha, Otce i Syna i Svatého Ducha. Amen.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.