sobota 2. prosince 2023

Svatý prorok Abdiáš

památka 19. listopadu / 2. prosince

Svatý prorok Abdiáš ¹, byl starozákonní prorok, čtvrtý v řadě dvanácti malých proroků ².

Nevíme, odkud přesně tento prorok pocházel. Kniha proroka Abdiáše se skládá z jedné kapitoly, z nichž většina je opakováním pasáže z knihy proroka Jeremiáše (Jer 49, 7-16).

Jeho kniha, je nejkratší z knih dvanácti malých proroků, obsahuje hrozby pyšnému Edómu. Vytýká mu zradu a podíl na zničení Jeruzaléma, předpovídá mu Boží trest a zkázu. Oznamuje blížící se den Hospodinův, kdy všichni pohané budou potrestáni ohněm, a Izrael bude zářit světlem Božím s vrcholu tajemné hory Sion.

Podle některých poznatků, byl prorok Abdiáš správcem krále Achaba, který ukryl sto Božích proroků v době, kdy je Jezábel hubila. Ukryl je v jeskyních po padesáti lidech a poskytl jim chléb a vodu (1 Královská 18, 4). Poté, co se vydal z královského rozkazu hledat potravu pro dobytek, který hladověl kvůli suchu seslanému prorokem Eliášem, setkal se s tímto velkým prorokem, který mu nařídil, aby oznámil jeho příchod králi. Následně Abdiáš opustil královskou službu a stal se Eliášovým učedníkem. Poté napsal knihu proroctví.

____________________________

 

¹ Abdijáš znamená „Sluha Hospodinův“. Česká forma "Abdijáš" vychází z řecké septuagintní formy jména αβδιας. V některých překladech se pak také uvádí Obadjá(š) či Obadja, podle hebrejského znění.

² Malými proroky je pojmenováno dvanáct starozákonních proroků a jejich pojmenování „malí“ se týká nikoli toho, že by byli méně významní než tzv. velcí proroci, ale spíše pro menší rozsah jejich prorockých knih. Mezi malé proroky, tak patří: proroci Ozeáš (památka 17. / 30. října), Joel (památka 19. října / 1. listopadu), Amos (památka 15. / 28. června), Abdiáš (památka 19. listopadu / 2. prosince), Jonáš (památka 22. září / 5. října), Micheáš (památka 5. / 18. ledna), Nahum (památka 1. / 14. prosince), Abakuk (památka 2. / 15. prosince), prorok Sofoniáš (památka 3. / 16. prosince), Aggeus (památka 16. / 29. prosince), Zachariáš (památka 8. / 21. února), Malachiáš (památka 3. / 16. ledna)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.