čtvrtek 26. října 2023

 Ikona Matky Boží Odigitria Sedmijezerská (XVII. stol)

památka 13. / 26. října, přinesení ikony z Velkého Usťugu, 26. června / 9. července a 28. července / 10. srpna, památka záchrany města Kazaně před morem v letech 1654 a 1655 a v roce 1771

Tuto ikonu Matky, si přinesl 13. / 26. října, kolem roku 1615 z Velikého Usťugu pod Kazaň, zakladatel Sedmijezerská poustevna Přesvaté Bohorodice ¹, mnich Evfimij. Touto ikonou požehnal místu budoucího poustevny.

V polovině XVII. století, kdy po celé Rusi zuřil mor, dostala se tato strašná nemoc až do Kazaně. Během krátké doby tam zemřelo kolem čtyřiceti osmi tisíc lidí, téměř skoro celá populace města. Jedna zbožná monaška, pak měla vidění. Ve snu se ji zjevil, ve světlo oděný muž a přikázal obyvatelům města, aby započali sedmidenní půst a vyšli vstříc na cestu k ikoně Matky Boží, která k nim přichází ze Sedmijezerské poustevny, aby je osvobodila od zlé nemoci, která postihla jejich kraj. Monaška o svém zjevení ve snu řekla vládcům města. Církevní průvod vyšel vstříc k ikoně Matky Boží Sedmijzerské, když se lidé setkali s ikonou z poustevny, byla ikona Matky Boží umístěna v hlavním chrámu města a mor začal ustávat. Po celý rok, pak byla svatá ikona v Kazani, a když mor úplně ustal, vrátila se znovu do Sedmijezerské poustevny.

Podruhé, pak Matka Boží zachránila Kazaň před stejnou epidemií v roce 1771.

Svátky, které se vážou k této ikoně Matky Boží Sedmijezerské, byly ustanoveny 13. / 26. října na památku jejího přinesení z Usťugu, 26. června / 9. července a 28. července / 10. srpna, na památku záchrany města Kazaně před morem v letech 1654 a 1655 a v roce 1771. V současné době se ikona nachází v katedrálním chrámu svatých Petra a Pavla v Kazani.

________________________

¹ Sedmijezerská poustevna Přesvaté Bohorodice. Mužský pravoslavný monastýr v Kazaňské eparchii severně od Kazaně, republika Tatarstán. Poustevna byla založena kolem roku 1613 mnichem Evfimiem, který sem přišel z Velikého Usťugu a sebou si přinesl ikonu Matky Boží, která později získala pojmenování Sedmijezerská a která roku 1654 zachránila místní obyvatelstvo od morové nákazy. Na památku této události byla založena tradice každoroční pouti, která se koná 25 června / 8. července ze Sedmijezerské poustevny do Kazaně. Roku 1928 byla poustevna uzavřena a zničena, místo poustevny bylo využíváno zemědělským družstvem. V roce 1996 bylo to, co z poustevny zůstalo (malý chrám sv. Evfimije Velikého a svt. Tichona Zadonského) navráceno Církvi. V monastýru se dnes nachází kopie ikony Matky Boží Sedmijezerské (originál se nachází v Petro-pavlovské katedrále v Kazani) a ostatky ctihodného Gabriela (Zyrjanova) Sedmijezerského.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.