neděle 26. dubna 2020

Ctihodný Mars – Martius z Clermontu (530)

památka 13. / 26. dubna

Ctihodný Mars latinsky Martius, se narodil v Auvergne (bývalá francouzská provincie, pojmenovaná podle galského kmene Arvernů. Sestávala ze čtyř departementů – Allier, Cantal, Haute-Loire a Puy-de-Dôme), v roce 440 anebo 450. Už ve své mladosti tíhl k poustevnickému životu. Ve věku kdy chodil do školy, byl velmi zdrženlivý, málo se veselil dětskými hrami, za to však o to víc, se vždy snažil pomáhat potřebným. Projevoval obzvláštní bdělost proti nepřátelům našeho spasení, utíkal před mnohými pokušeními, které na něj doléhaly. S tímto cílem, pak odešel kolem roku 460 na horu, která sousedila s městem, které se později začalo nazývat Clermont. Vykopal několik kelií ve skále a spolu s dalšími zbožnými druhy v nich přebýval v modlitbě.
Všichni v tomto malém společenství pocházeli z Avignonu. Martius sebe a své druhy poučoval podle Evangelia v přísné chudobě a odtrhnutí se od pokušení. Roku 470, bylo už tolik příchozích s touhou po evangelním odříkavém životě, že založili monastýr. V něm, byla zachována veškerá předchozí přísnost, tento monastýr, který se později podčiňoval monastýru Saint Allyre, existoval až do konce 16. století.
Bůh ctihodného učinil důstojným daru divů. Otec svt. Řehoře z Tours, Florentius a jeho přítel Nivard, byli od něj uzdraveni, první od horečky, druhý pak po slovům svatého od  otoků. Svt. Řehoř o něm napsal: mého otce vyléčil z hrozné horečky tím, že mu dal prosté požehnání.
Svatý a ctihodný představený monastýru zesnul okolo roku 530 a byl pochován s úctou v kapli svého monastýru, ve kterém se i nadále pokračovali projevovat mnohé zázraky skrze jeho přímluvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.