neděle 20. března 2022

Svt. Felix Burgundský, biskup z Dunwiche,

apoštol Východní Anglie¹ († 648)

památka 8. / 21. března

Svatý Felix, se narodil na konci VI. století v Burgundsku, na východě dnešní Francie. Ještě jako mladík, přijal mnišský postřih a poté byl rukopoložen na kněze. Podle všeho, se tak stalo pod vlivem mnichů irského monastýru svatého Kolumbána v Burgundsku. Právě zde, se pak následně seznámil se Sigiberhtem², který tam tehdy pobýval jako vyhnanec z Království Východních Anglů, aby se tak zachránil před intrikami svých příbuzných. Svatý Felix jej uvedl do katechumenátu, poučoval v Písmu svatém a také ho i pokřtil.

Když se Sigiberht kolem roku 630, už jako král vracel do Království Východních Anglů, požádal Felixe, aby ho tam následoval a dobrou zvěst Kristova Evangelia šířil po celém jeho království. K tomuto účelu, byl Felix rukopoložen na biskupa, nepravděpodobněji svt. Honoriem z Canterbury (†653)³, který byl znám svým svatým životem a misijní činností.

Když se stal Felix biskupem, usadil kolem roku 631 v Dunwich, které se nachází na pobřeží Suffolku. Tam úspěšně a s velikou pílí pracoval. Po sedmnácti letech obrátil na víru téměř celý kraj. Založil chrámy, monastýry a s pomocí krále Sigeberhta, zde založil i školu pro chlapce, na které vyučovali učitelé z Canterbury.

Svatý Felix, zesnul v roce 648 a byl pohřben v Dunwichi. Jeho svaté ostatky, byly přeneseny do monastýru Ramsey v Huntingdonshire v roce 971.

Po svatém, byl pojmenován Felixstowe v Suffolku a Felixkirk v Yorkshire. O svatém se ve svém díle také zmiňuje svatý Béda ctihodný (Historia ecclesiastica gentis Anglorum - Církevní dějiny národa Anglů, kniha 3, kapitoly 18 a 20).

______________

¹ Království Východní Anglie. Království Východních Anglů - The Kingdom of the East Angles - Regnum Orientalium Anglorum, bylo jedním z raně středověkých sedmi anglosaských království. Království bylo pojmenováno po vlasti Anglů v severním Německu a zahrnovalo Norfolk a Suffolk. 

² Svatý Sigeberht, král Východní Anglie, první král mučedník († 634). Jeho památka je ctěna 25. ledna / 7. února. První křesťanský král Východních Anglů v Anglii a král mučedník. Přijal svatý křest z rukou svt. Felixe ve Francii, kde pobýval ve vyhnanství. Roku 630 se vrátil do Království Východních Anglů jako král a stal prvním křesťanským králem Východních Anglů. Spolu s ním do království přijeli i svt. Felix Burgundský (†648) a ctihodný Fursey Irský (†648), kteří obrátili na víru jeho království, s pomocí a podporou svt. Honoria z Canterbury (†653). Jako král zabezpečil pro misii vše potřebné, pozemky i penězi podpořil založení škol a monastýru v Burgh Castle.

Protože byl Sigeberht od mládí duchovně založený, rozhodl se vzdát královské koruny ve prospěch svého bratrance Ecgrica a odejít do monastýru, kde strávil deset let. Když na Království Východních Anglů zaútočil král Penda z Mercie, východní Anglové přišli do monastýru za Sigeberhtem a požádali ho, aby vedl je do bitvy, protože Sigeberhtova autorita byla větší než autorita krále Ecgrica. Sigeberht to však jako mnich odmítl a byl proto anglickými vojáky z monastýru odveden násilím. Vojáci doufali, že i přesto dodá odhodlání vojsku na bojišti. Bývalý král, si však na bojišti odmítl vzít do ruky zbraň. Jen s prostou holí mnicha v ruce, pak byl v bitvě zabit. Po své smrti, byl ctěn jako mučedník. 

³ Svt. Honorius z Canterbury (†653), památka 30. září / 13. října. Narodil se v Římě, byl učedníkem svt. Řehoře Velikého, papeže římského. Do Británie, byl jako misionář vyslán z Říma na žádost svt. Augustina z Canterbury (†604). Po zesnutí  svt. Justa, se stal se pátým arcibiskup z Canterbury v Anglii (kolem roku 627). Na biskupa byl rukopoložen v městě Lincoln svt. Paulinem z Yorku († 644), on sám pak na biskupa rukopoložil svatého Felixe pro východní Anglii a svatého Ithamara, prvního anglického biskupa, pro Rochester.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.