pátek 5. února 2021

 Ctihodný Dionýsios Olympský (†1541)

památka 23. ledna/ 5. února

Svatý Dionýsios, se narodil kolem roku 1500, v rodině kováře a zbrojíře ve vesnici Sklataina Mouzaki (dnešní název je Drakotrypa - Δρακότρυπα) poblíž města Karditsa v Thesálii. Jako dítě se jmenoval Dimitrios a už v dětství bylo rodičům od Boha dáno znamení, které předznamenalo jeho mimořádnou budoucnost. Jednou v noci, se nad hlavou spícího dítěte zjevil zářící kříž.

Rodiče pak udělali vše pro to, aby jejich syn získal dobré vzdělání. Kromě dobrého vzdělání, se mu dostalo dobré výuky kaligrafie a ikonografie.

Od mládí byl zbožný, velmi se postil, miloval čtení duchovních knih, rád četl modlitby a svaté písmo. Když se stalo a velmi brzo přišel o oba rodiče, rozhodl se přijmout mnišství.

Ponejprv odešel do monastýrského komplexu Meteor, kde byl postřižen na rjasoforného mnicha se jménem Daniel. Při hledání přísnějšího mnišského života, Meteory opustil a vydal se na svatou horu Athos.

Tam se usadil u zbožného starce, presbytera Serafimose. Pod jeho duchovním vedením, započal vést ještě více odříkavý život, především pak, velmi přísně dodržoval půst. Takto například v době Strastného týdne, vždy odcházel do lesa, kde měl za pokrm jen kaštany. Na Svaté hoře, pak přijal velkou schimu se jménem Dionýsios. Svůj duchovní zápas vedl v kelii svt. Mikuláše – Kapruli, v Karyes. Na Svaté hoře Athos, byl rukopoložen na diákona a poté i na presbytera.

Ctnostný duchovní život, přiváděl ke ctihodnému mnohé mnichy, kteří si přáli, být poučování příkladem jeho mnišského života. Mnohým dával přiklad svým životem, mnohé také poučoval a uváděl na cestu pokání a spásy.  Takto například z bezbožné cesty zločinu, svým pokorným a moudrým slovem, přivedl svatý na cestu pokání zloděje, který mu chtěl vykrást kelii.

Bratři monastýru Filotheu, kteří přišli v tom čase o svého igumena, uprosili svatého Dionýsia, aby se stal představeným monastýru. Ale protože nepřítel našeho spasení, je neustále připravený pokoušet každého, kdo se vydal na cestu pokání, povstali proti tomuto rozhodnutí někteří z bratří monastýru Filotheu a vznikla rozepře.

Ctihodný Dionýsios, který si cenil výše než cokoli jiného, pokoj a lásku, ze sebe sňal igumenství a odešel do města Veria v severním Řecku. Odtud však brzy odešel, aby nebyl rukopoložen na archijereje.

Přišel na horu Olymp, kde se na nepřístupném místě, usadil v jeskyni. Ale i tam, za ním začali přicházet mnozí horlivci mnišského života. Na nějaký čas, odešel i odtud a usídlil se na hoře Pelion, kde založil monastýr Přesvaté Trojice v Sourvia.

Poté, se zase vrátil do jeskyně na hoře Olymp, kde postavil kelie i malý chrám, kde se poté společně modlili, postili a pamatovali neustále na Boha ti, kdo se chtěl zřeknout světa a všeho co je v něm.

Když Dionýsios dostihl duchovních výšin, dostalo se mu Božím darem, činit mnoho zázraků. Mnohokráte na jeho přímluvy, Pán káral ty, kdo činil příkoří mnichům na hoře Olymp, anebo narušovali Kristova přikázání.

Takto postihlo sucho a krupobití jednoho Turka, který předtím vyhnal mnichy a zničil jejich obydlí. Pastýř, který také utlačoval obyvatele monastýru, byl potrestán uhynutím dobytka a nemocí, jindy jedna dívka, která se chovala nestydatě a sprostě v blízkosti svatého místa modliteb, byla postižena běsem. Ale všichni tito, na přímluvy svatého, nakonec získali tolik potřebné uzdravení a pomoc. Od všech těchto pohrom a neštěstí, byli osvobozeni díky příkladu mírnosti a pokory svatého a i oni nakonec přišli k pokání.

Ctihodný, sestavil pro bratrstvo pravidla mnišského života podle pravidel mnichů na Svaté hoře Athos. On sám byl příkladem mnišského odříkání. Na Olympu, tak byl založen velký monastýr Přesvaté Trojice, který dnes nese jméno ctihodného, Monastýr svatého Dionýsia Olympského -  Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Zesnul 23. ledna/ 5. února, roku 1541, v jeskyni poblíž monastýru. Jeho svaté ostatky, se nachází v monastýru, který založil.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.