pondělí 8. srpna 2022

 

Ctihodná mučednice Paraskeva Římská 

(II stol.)

památka 26. července / 8. srpna

Svatá ctihodná mučednice Paraskeva, žila v době vlády císaře Antonina Pia (138 - 161), v blízkosti okolí starověkého města Říma. Byla jedinou dcerou svých rodičů a neustále se vzdělávala v četbě Svatého Písma. Vyrostla z ní zbožná a sečtělá žena, která pro život v Kristu, odmítla mnoho nápadníků.

Když její rodiče zemřeli, rozdala všechen svůj majetek potřebným. Přijala mnišství a napodobujíc svaté apoštoly, začala chodit po různých cestách a místech, po městech a vesnicích, kde všude kázala o Kristu. Takto odešla kázat na Sicílii, do města Grotte, kde se usadila v jedné jeskyni. Měla velmi ráda místní obyvatele a starala se o nemocné. Říkali, že po její návštěvě zůstávala, líbá vůně růží. Mnoho pohanů obrátila na pravou víru.

Proto se i stalo, že nepřátelé Kristovy víry, ji pomluvili před císařem, a ten pak přikázal, aby byla předvedena před soud. Na soudu byla obviněna z rouhání proti bohům a z toho, že její slova byla příčinou mnoha katastrof, které impérium nedávno postihly.

Byla přemlouvána a výhrůžkami nucena k tomu, aby se odřekla od Krista. Když nic z toho, k ničemu nevedlo, začali ctihodnou mučit. Nejprve jí na hlavu nasadili rozžhavenou přilbu, potom ji hodili do měděného kotle plného vařícího oleje a dehtu, ale svatá zázrakem zůstala tím vším nezraněna. Když císař pohlédl do kotle, svatá Paraskeva mu vrhla do obličeje pár kapek rozžhaveného oleje a dehtu, a on oslepl. Oslepený císař začal žádat o uzdravení a svatá mučednice ho uzdravila. Císař poté svatou Paraskevu propustil na svobodu.

Poté, co byla propuštěna z Říma na svobodu, odešla do dalších měst, kde znovu kázala o Kristu. Když dorazila do města, kde vládl Asclepius, byla k němu přivedena a i on se snažil, aby se odřekla od Krista. Přesvědčen, že své přesvědčení nezmění, byla odsouzena k smrti. Asclepius nařídil, aby ji odvedli za město k obrovskému hadovi, který žil v jeskyni a všechny děsil, aby ji roztrhal na kusy. Svatá Paraskeva, však nad hadem učinila znamení kříže, ten se rozpadl na dvě části a zemřel. Poté Asclepius, spolu s ostatními, kteří byli svědky tohoto zázraku, uvěřili v Krista. Paraskeva, byla poté znovu propuštěna a tak jako i předtím pokračovala ve svém kázání.

Znovu začala chodit do všech měst a zemí a šířila křesťanskou víru. Když dorazila do města, kde vládl Tarasius, byla postavena před soud, protože i tam začala kázat o Kristu. Byla proto vystavena mnohým a krutým mukám, ale protože ji nemohl přinutit, aby se Krista zřekla, nařídil, aby jí byla, setnuta její přečestná hlava mečem. Takto svatá ctihodná mučednice Paraskeva korunovala své apoštolské úsilí mučednickou smrtí pro Kristovo jméno a její duše, tehdy odešla do věčných příbytků nebeských.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.