pátek 2. dubna 2021

 Svatý Aristobul, apoštol ze sedmdesáti,

první biskup Británie, mučedník

památka 16. / 29. března a 31. října / 13. listopadu

Svatý apoštol Aristobul (řecky Αριστόβουλος, latinsky Aristobulus), byl jedním z apoštolů ze sedmdesáti (památka 4. / 17. ledna) a pocházel z Kypru. Podle tradice, byl bratrem svatého apoštola Barnabáše (památka 11. / 24. června), který byl také apoštolem ze sedmdesáti.

Po Nanebevstoupení Páně šířil víru, společně se svatým apoštolem Pavlem, takto spolu prošli mnohými zeměmi. Apoštol Pavel, se o něm zmiňuje, ve svém Listu k Římanům, kde říká:  Pozdravujte ty, kteří jsou z domu Aristobulova (Řím 16, 10). Tj. z domu, anebo z rodu Aristobulova, neboť někteří z příbuzných Aristobula a Barnabáše, tehdy žili v Římě. Když apoštol Pavel, psal List k Římanům, byl Aristobul s ním, proto i Pavel v tomto listu napsal pozdravení příbuzným Aristobula.

Když svatý Pavel, ustanovoval mnohé biskupy a posílal je kázat Evangelium, do všech měst a zemí, tehdy ustanovil biskupem i Aristobula a poslal ho šířit slovo Boží do Británie, obyvateli Británie byli Keltové - lid válečný, divoký a drsný.

Zde Arisotbul, učinil mnoho práce na zvěstování světla Kristova Evangelia a také proto mnoho i vytrpěl krutosti od lidu této země. Nehledě však na všechna tato protivenství, svatý apoštol osvítil Británii světlem Kristova Evangelia a mnohé obrátil ke Kristu. Křtil věřící a uspořádal Kristovu Církev v Británii, ustanovil presbytery a diákony. Nakonec podle tradice, zakončil svůj život v 99 letech mučednickou smrtí, v hornatém srdci Walesu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.