sobota 10. prosince 2022

Svatý Titus, apoštol ze sedmdesáti,

biskup Krétský

památka 25. srpna / 7. září, 2. / 15. května v den přenesení čestné hlavy svatého apoštola Tita v roce 1966 z Benátek na Krétu a 4. / 17. ledna, v den památky Sboru sedmdesáti apoštolů

Byl následovník a společník svatého apoštola Pavla. Byl první biskupem ostrova Kréta. Svým původem byl pohan, jak to i uvádí Pavel v Listu Galatským (Gal 2,3). Přesné datum jeho obrácení ke křesťanství není známo, ale již v roce 49 doprovázel Pavla a Barnabáše na Jeruzalémský sněm – Apoštolský sněm (Gal 2,1). Jak je známo, na tomto sněmu se rozhořely spory o povinnosti dodržovat Mojžíšův zákon pro pohany obrácené ke křesťanství. Apoštol Pavel, který pevně stál na pozici dobrovolnosti jeho naplnění, zdůrazňoval, že apoštolové netrvali na tom, aby byl Titus podroben obřízce (Gal 2,3).

Během svých následných apoštolských cest po Řecku splnil Titus Pavlova pověření, utvrzujíce místní církve ve víře (2. Kor 8,6; 8,16). Po propuštění z prvního římského vězení, apoštol Pavel ustanovuje nejzkušenější učedníky za biskupy – Timotea v Efesu a Tita na Krétě. Podle církevní tradice byl Titus až do své smrti v roce 107, biskupem na Krétě.

V roce 1966 byly ostatky svatého apoštol Tita, které byly předtím odvezeny z Kréty do Itálie, navráceny zpět na ostrov Kréta. V současné době se ostatky apoštola nachází v katedrále svatého Tita v Heraklionu.

Čestná hlava svatého apoštola Tita

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.