úterý 3. listopadu 2020


Ctihodný Georgios - Jiří (Karslidis),

nový vyznavač (1901 – 1959)

památka v den zesnutí 22. října / 4. listopadu

Narodil se jako Athanasios Karslidis v Argyropolisu (dnešní Gümüşhane v Turecku), ve zbožné rodině Sávy a Sofie. Už jako malé dítě, se však stal sirotkem. Několik let ho vychovávala babička, která mu před svou smrtí dala jako požehnání ikonu Bohorodice. Když mu bylo sedm let, tak se příbuzní, kteří ho vychovávali, přestěhovali do města Erzurum.

Chlapec to však u nich nevydržel a brzy odešel z domu. Po dlouhém putování a toulání, došel až do Tbilisi v Gruzii. Vždy tíhl k modlitbě a bohoslužbám. Za nějaký čas byl přijat do monastýru Životodárného pramene Matky Boží. Jeho první roky v monastýru, to byly především roky studia pokory a modlitby. Jako poslušenství, Athanasios šil, tkal a chystal jídlo bratřím. V červnu roku 1919, byl postřižen na mnicha archimandritou Georgiem a přijal nové jméno Simeon. Brzy na to, začalo bolševické pronásledování církve a věřících, monastýry se začaly zavírat, mniši byli vyhnáni, anebo uvězněni. Takto se dostal do vězení i mnich Simeon, ve kterém musel vytrpět mučení, vydržet ponižování a přežít zastřelení. Na paschální ráno, byli takto mniši vyvedeni na místo rozsudku zastřelení. Celá jejich skupina, byla zastřelena. Simeon však po třech střelách, které ho zasáhly, jako zázrakem zůstal živý, jedna z kulek zasáhla kovový obklad ikony a odskočila (mladík nosil požehnání své babičky, ikonu Bohorodice, neustále na hrudi).

V roce 1923, přešel do Drandského monastýru, poblíž Suchumi. V roce 1925, v něm byl rukopoložen na kněze metropolitou Janem (Margišvilim) a získal nové jméno Georgios – Jiří. V roce 1929, pak spolu s několika rodinami Pontských Řeků emigroval do Řecka. V roce 1930, se usídlil a až do konce života žil ve vesnici Sipsa (nyní nese název Taxiarches), 11 km od města Drama, kde založil nevelký monastýr v čest Nanebevstoupení Páně, kde byl mnichem jen on sám (Μονή Αναλήψεως Του Σωτήρος Σίψα Δράμας - nyní to je ženský monastýr a má více jak 30 sester). Zde si získal všeobecnou úctu a lásku, byl ctěný jako duchonosný starec. Byl velmi přísným asketou, vyznačoval darem Boží prozřetelnosti. Předpověděl 2. světovou válku, bulharskou okupaci Makedonie i občanskou válku v Řecku.

Svatořečení ctihodného starce Georgise (Karslidise), Nového vyznavače, se událo 2. listopadu roku 2008, když město Drama navštívil Jeho Všesvatost Bartoloměj, arcibiskup Konstantinopole, Nového Říma a ekumenický patriarcha.

Zesnul v Pánu 22. října / 4. listopadu roku 1959. Po zesnutí starce, následovaly jeho podivuhodná zjevení věřícím a zázračná uzdravení nemocných.

Starec učil:

Půst, bdění, modlitba, to jsou nebeské dary. Jsou však zapotřebí i skutky, ochrana a pomoc chudým… Modlitba bez milosrdenství je mrtvá. Milujte všechny lidi, dokonce i své nepřátele. To je to hlavní.

Vždy mějte lásku, i k těm, kdo nás milují, i k těm, kdo nás nenávidí. Odpusť jim a mějme rádi všechny a třeba ať nám činí i to největší zlo. Tehdy budeme pravými Božími dětmi…

Svaté ostatky ctih. Georgiose - Jiřího (Karslidise)


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.