středa 14. dubna 2010

Slovo svt. Nikolaje Velimiroviće na svátek Zvěstování Přesvaté Bohorodice,
z knihy Охридски Пролог (Ochridský Prolog)



Když se Přesvaté Panně završil jedenáctý rok jejího přebývání a sloužení při Jeruzalémském chrámu, a čtrnáctý rok od jejího narození, a když poté vstoupila do patnáctého roku svého života, řekli jí chrámoví kněží, že podle zákona již nemůže více zůstávat při chrámu, ale je třeba, aby se zasnoubila a vstoupila do manželství. Jaké bylo však jejich překvapení, když Přesvatá Panna odpověděla, že ona se zasvětila Bohu, a že si přeje zůstat pannou až do smrti, a nevstoupit s nikým do manželského svazku. Tehdy z Boží prozřetelnosti a z Božího vnuknutí, prvokněz Zachariáš, otec svatého Předchůdce a Křtitele Jana, domluvil se ostatními kněžími a shromáždili dvanáct svobodných mužů z rodu Davidova, aby jednomu z nich, svěřili Pannu Marii, aby ochraňoval její panenskou nevinnost a který by se o ní i staral.
Panna Marie byla svěřena starému Josefovi z Nazareta, který jí byl i příbuzným. V domě Josefově, Přesvatá Panna, pokračovala žít stejně zbožně jako v Šalamounově chrámu, čas trávila čtením Svatého Písma, modlitbami, v nepřestajném pamatování na Boha, půstem a prací. Nikdy nevycházela z domu, nezajímala se a nezaobírala se žádnými světskými věcmi. Málo s kým vůbec mluvila, a když tak jen z vážných důvodů. Nejčastěji se družila v domu, s dvěma dcerami Josefovými.
Když se však naplnil čas prorokovaný prorokem Danielem, a když Bůh požehnal, aby se naplnil slib daný vyhnanému Adamu a prorokům, zjevil se veliký archanděl Gabriel v pokoji Přesvaté Panně, a to v okamžiku, kdy podle svatopisců, držela otevřeno proroctví proroka Izaiáše a rozmýšlela nad verši jeho velkého proroctví: Aj, panna počne, a porodí syna (Proroctví Izaiáše proroka 7, 14). I zjevil se jí Gabriel a řekl jí: Raduj se (Zdráva buď), milostiplná! Pán s tebou! I stalo se vše potom tak, jak je psáno v Evangeliu božského Lukáše (Lukáš 1, 26 - 38).
S touto archandělskou blahou zvěstí, a sestoupením Ducha Svatého na Přečistou Pannu, započalo spasení lidí a obnovení stvoření. Historii Nového Zákona, otevřel archanděl Gabriel slovy: Raduj se! (Bohorodice Panno, raduj se; milostiplná Maria, Pán s tebou; požehnaná jsi mezi ženami a požehnaný plod života tvého, neboť jsi porodila Spasitele duší našich) Aby těmito slovy naznačil, že Nový Zákon znamená radost pro lidi a pro všechno stvoření, odtud se i na Zvěstování vzhlíží jako na veliký a radostný svátek.

Tropar hlas 4.
Dnes začíná naše spasení, a zjevuje se odvěčné tajemství.
Syn Boží stává se Synem Panny, a Gabriel zvěstuje milost.
Proto i my k Bohorodici volejme: Zdráva buď, milostiplná, Pán s tebou!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.