pondělí 8. října 2012




Svatá mučednice Valérie
(Její památka se slaví 7. června dle církevního / 20. června dle světského kalendáře)

Svatá Valérie pocházela z města Caesarea Palestinská¹. Poté, co byla poučena o Kristu jedním křesťanem, uvěřila ve Spasitele a přijala svatý křest. Přitom se zřekla pohanských obětí. Křesťankami se poté staly i její matka a sestra.
Když započalo pronásledování křesťanů, odešla Valérie s matkou a sestrou z města. Usídlily se spolu v jedné chýši za městem, kde přebývaly v tichosti modlitby, prosíce Boha, aby víra Kristova zasvitla po celém světě a aby ustalo pronásledování křesťanů.
O svaté Valérii se ale brzy dozvěděli pohané, kteří o ní pověděli místním představeným a pohanským kněžím. Valérie, její matka Kyriakie i sestra Marie byly roku 304 předvedeny před soud, kde byly nuceny poklonit se a obětovat pohanským modlám. Jak Valérie, tak i její matka a sestra to však odmítly a jim předkládanou oběť nepřinesly. Poté byly všechny krutě mučeny. Všechny tři mučednice zachovaly až do konce víru v Krista, a protože se zřekly klamných obětí a oddaly své duše Bohu, byly nakonec korunovány korunou mučednictví.


¹Caesarea Palestinská se nacházela na východním břehu Středozemního moře. V dávných dobách byla Caesarea rezidencí římských prokurátorů, jakož i centrem společensko-politického života v zemi. V historii křesťanské Církve byla Caesarea Palestinská významná tím, že zde bylo poprvé dovoleno vstoupit pohanům do Církve Kristovy apoštolem Petrem, který zde pokřtil setníka Kornélia (Sk 10). Byl zde i poslední soud nad apoštolem Pavlem (Sk 25 - 27). V Palestině byla ještě jedna Caesarea, avšak Caesarea „Filipova“, která se nacházela u pramenů Jordánu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.